Amenzi consistente pentru neafişarea certificatului energetic al clădirilor

certificat energeticAmenzile pentru neafişarea certificatului energetic al clădirilor publice pot ajunge până la 2.500 de lei, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

Certificatul de performanţă energetică trebuie să fie afişat, la loc accesibil şi vizibil publicului, de către proprietarii şi administratorii clădirilor de interes sau de utilitate publică. De la 1 februarie, această obligaţie a fost introdusă şi pentru clădirile de birouri, clădirile de comerţ, hoteluri şi restaurante.

Nu doar proprietarii/administratorii clădirilor de interes şi de utilitate publică trebuie să afişeze, într-un loc accesibil şi vizibil publicului, certificatul de performanţă energetică. Din februarie, obligaţia revine şi proprietarilor/administratorilor altor tipuri de clădiri vizitate de public în mod frecvent. Mai exact, se face referire la clădirile de birouri, de comerţ, de învăţământ, spitale, hoteluri, restaurante, construcţii pentru activităţi sportive, precum şi orice alte tipuri de clădiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public.

Până la 31 ianuarie, aşa cum se arăta în Legea performanţei energetice, obligaţia de a afişa certificatul se adresa doar proprietarilor/administratorilor de clădiri de interes sau de utilitate publică.

Dacă până acum amenda pentru nerespectarea obligaţiei este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, OG nr. 13/2016 prevede că aceasta va fi cuprinsă, din 28 februarie, între 1.250 şi 2.500 de lei.

Certificatul de performanţă energetică este un document în care se indică performanţa energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire, care cuprinde date cu privire la consumurile de energie din construcţie şi, dacă este cazul, recomandări pentru reducerea acestora.

Noul act normativ mai instituie şi obligaţia deţinătorilor clădirilor publice de a pune în aplicare, în perioada de valabilitate a certificatului, măsurile recomandate incluse în acest document. Asta înseamnă, în principiu, expertizarea tehnică structurală şi auditul energetic al clădirii existente, proiectarea, executarea şi recepţia lucrărilor de intervenţie. În acelaşi timp, primarii localităţilor urbane cu peste 5.000 de locuitori trebuie să iniţieze planuri locale multianuale pentru creşterea numărului de clădiri noi şi existente cu consum de energie aproape egal cu zero.