Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) face apel către decidenţii politici pentru transparenţă şi viziune pe termen lung în definirea pachetului de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, în aşa fel încât să nu fie sacrificată creşterea economică pe termen lung pentru „câştigurile pe termen scurt”.
„Mediul de afaceri înţelege urgenţa accelerării demersurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar şi nevoia corectării derapajelor care generează costuri de oportunitate pentru România, culminând cu pericolul suspendării fondurilor europene. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă cel mai mare, dacă nu singurul, stimul pe care îl avem nu doar pentru a evita intrarea în recesiune economică, ci şi pentru a asigura o creştere economică sustenabilă. Drept urmare, nu ne permitem riscul de a compromite absorbţia acestor fonduri”, au transmis vineri reprezentanţii AmCham România.
Aceştia îşi exprimă îngrijorarea că măsurile luate „intempestiv şi insuficient analizate” pot avea efecte negative, inclusiv asupra inflaţiei şi creşterii economice.
„La fel ca în trecut, ne exprimăm îngrijorarea însă că măsurile luate intempestiv şi insuficient analizate, deşi pe termen scurt generează venituri bugetare, pe termen mediu şi lung pot avea efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflaţiei şi creşterii economice. Altfel spus, să nu sacrificăm creşterea economică pe termen lung pentru câştigurile pe termen scurt”, se menţionează în comunicatul AmCham.
AmCham reiterează sprijinul comunităţii de afaceri pentru reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile şi stimulative şi pentru eliminarea tuturor portiţelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri, menţionând că sunt esenţiale: evitarea impactului negativ asupra creşterii economice, maximizarea colectării la buget, stimularea investiţiilor şi sinergia dintre strategia de dezvoltare economică şi politicile fiscale.
„Înţelegem din spaţiul public că există diverse scenarii de măsuri şi politici fiscale în analiză la nivelul Guvernului, precum şi o consultare cu Comisia Europeană, însă, ca întotdeauna, solicităm un dialog transparent cu mediul de afaceri, înainte ca o decizie finală să fie asumată, întrucât ne dorim să fim parte din soluţie”, se precizează în documentul transmis de reprezentanţii AmCham România. AGERPRES