AmCham România, alături de Impact Hub Bucharest, lansează AmCham Sustainability Competition, un program care îşi propune să găsească soluţii reale la probleme presante din domeniul sustenabilităţii şi circularităţii cu care se confruntă companii din România.
Startup-urile sunt invitate să vină cu soluţii la provocările propuse de membrii AmCham, participanţii selectaţi în program urmând să beneficieze workshop-uri de business. Aceştia vor avea şansa ca la finalul programului să dezvolte ideile propuse alături de companii.
„Pentru că sustenabilitatea este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar şi a noastră colectiv – indivizi, companii, guverne, ne dorim ca prin AmCham Sustainability Competition, un proiect aniversar AmCham30, să încurajăm dezvoltarea de soluţii inovatoare, cu impact pozitiv asupra mediului. Proiectul aduce împreună companii şi startup-uri pentru a găsi soluţii scalabile la probleme care afectează în mod special apa, aerul şi solul. Cei 30 de ani de prezenţă AmCham în România ne-au confirmat că împreună suntem mai puternici, că parteneriatele dau forţă şi anvergură iniţiativelor în direcţia unui mai bine comun pentru societate, pentru economie, pentru România. Ne bucurăm să avem parteneri cu experienţă alături de care să abordăm şi provocările viitorului”, a declarat Letiţia Pupăzeanu, directorul executiv AmCham Romania.
Membrii AmCham din diferite industrii au identificat provocări pregnante din sfera circularităţii şi sustenabilităţii care afectează procesele de business, urmând ca startup-urile interesate să participe la AmCham Sustainability Competition să propună soluţii concrete, inovative, scalabile, care să răspundă la o serie de probleme înscrise în program, respectiv: Captarea şi reutilizarea CO2 – Cum putem să captăm CO2-ul generat în cadrul procesului de îmbuteliere a băuturilor pentru a-l refolosi la îmbutelierea altor băuturi?; Impactul adoptării de practici agricole regenerative – Cum măsurăm impactul asupra biodiversităţii în urma adoptării de practici agricole regenerative?; Reducerea amprentei de carbon – Cum pot IMM-urile să măsoare şi raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 şi 3)?; Reciclarea deşeurilor – Ce soluţii inovatoare există pentru reciclarea deşeurilor medicale/ tehnologice/ electronice?
Membrii AmCham Romania, participanţi la prima ediţie a AmCham Sustaintability Competition, care vor selecta cele mai bune propuneri sunt Coca-Cola HBC România, Cargill Agricultură, Kimball Electronics, Microsoft Romania, Raiffeisen Bank România şi Stericycle România.
Startup-urile interesate să propună soluţii la aceste provocări se pot înscrie până la data de 26 iulie.
„Suntem onoraţi să construim alături de AmCham România un program avangardist, dăruind noii generaţii o lume mai bună, mai durabilă şi mai circulară. Aceasta este o provocare prin excelenţă a viziunii noastre şi o oglindă a valorilor ce ne unesc, în scopul de a face o diferenţă pozitivă în lume. Invităm startup-urile inovative din România să ni se alăture în această călătorie. Împreună vom adresa problemele palpabile de sustenabilitate şi circularitate cu care se confruntă companiile mari de la noi din ţară. Este o oportunitate de a combina creativitatea şi pasiunea acestora cu responsabilitatea socială pe care o simţim faţă de comunităţile noastre. Pentru că este mai mult decât un program, este o misiune: să construim un ecosistem unde fiecare companie îşi îmbrăţişează rolul activ în soluţionarea problemelor sociale şi de mediu, fără a neglija performanţa economică. Astfel, prin competiţii inspiraţionale precum AmCham Sustainability Competition, ne propunem să facem un pas înainte către o transformare durabilă a modelului de afaceri şi către construirea unui viitor mai bun, mai verde şi mai echitabil pentru noi toţi”, a spus Vlad Craioveanu, CEO & Cofondator al Impact Hub Bucharest.
Potrivit sursei citate, trei idei/proiecte vor fi selectate pentru fiecare dintre cele patru provocări. Ulterior, cea mai relevantă soluţie pentru fiecare provocare va fi aleasă câştigătoare şi premiată în cadrul unui eveniment aniversar AmCham30.
Startup-urile câştigătoare vor participa la un program de dezvoltare a ideii/ soluţiei propuse, vor beneficia de workshop- uri de business, dar şi de consultare şi feedback din partea companiilor participante, astfel încât să-şi poată adapta soluţiile la realitatea provocărilor.
La finalul programului, companiile care au propus provocări pot alege să lucreze în continuare alături de startup-urile premiate la AmCham Sustainability Competition, în vederea dezvoltării şi implementării soluţiilor. AGERPRES