Amânarea transpunerii Directivei tutunului poate determina pierderi lunare la buget de 230 de milioane de euro

lazar_gildaAmânarea transpunerii Directivei tutunului poate determina pierderi lunare la bugetul de stat de 230 de milioane de euro, consideră Gilda Lazăr, director Corporate Affairs &Communication JTI.

Într-un comunicat remis presei, oficialul JTI subliniază: “Industria tutunului se zbate între supra-reglementare şi lipsa reglementărilor, ambele având ca rezultat stimularea contrabandei. În prima categorie intra abundenţa de măsuri fiscale şi cele care decurg din categoria ‘corectitudinii politice’. În cea de-a doua intra, paradoxal, ceea ce ar trebui să constituie transpunerea unor acte normative europene obligatorii. În materie de accize, am bătut recordul, ajungând deja, prin multiple artificii fiscale, la nivelul convenit pentru anul 2018. În privinţa transpunerii noii Directive a tutunului, suntem foarte în urma. 20 mai 2016 este data limită până la care Directiva trebuie transpusă în legislaţia statelor membre şi, totodată, data de la care industria trebuie să se conformeze, modificând producţia potrivit noilor cerinţe: design schimbat, avertismente de sănătate de până la 65% din suprafaţă, poziţionate în partea de sus a pachetului, restricţionări legate de ingrediente, noi sisteme de trasabilitate etc. Au trecut 18 luni de la adoptarea Directivei şi mai sunt doar şapte luni până la implementarea prevederilor ei, dar nu există încă un proiect de lege asumat de guvern, ca să nu mai vorbim de legea în sine, deş am atras în nenumărate rânduri atenţia, în mod public, asupra faptului că noi, producătorii, avem nevoie de cel puţin şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie. Ministerul Sănătăţii condiţionează transpunerea Directivei de adoptarea de către Parlament a Proiectului referitor la interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice, un proiect iniţiat acum cinci ani, şi care derivă dintr-o Recomandare neobligatorie a Consiliului European. Între timp, Proiectul respectiv a mai căpătat un amendament, referitor la restricţionarea vânzării produselor din tutun la mai puţin de 250 m de unităţi de învăţământ sau spitale, amendament a cărui adoptare ar afecta 65% din punctele de vânzare din Bucureşti, ar muta vânzarea produselor legale din tutun la periferie şi ar lăsa teren liber de desfăşurare pentru cei care vând produse de contrabandă, oriunde, oricum şi oricui. În ultima comunicare pe acest subiect, oficialii Ministerului ne-au adus la cunoştinţă că intenţionează să promoveze proiectul de lege pentru transpunerea Directivei tutunului abia la final de octombrie. Evident, Parlamentul nu va putea să adopte proiectul până la sfârşitul anului, iar industria şi bugetul de stat vor fi periclitate”.

Gilda Lazăr subliniază, de asemenea, că “pachetul de ţigarete este cel mai taxat produs din România – circa 80% din preţ reprezintă taxe plătite la stat”.

Anul trecut, industria tutunului a virat la buget 2,7 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare. AGERPRES