ALRODirectorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat că această companie are programe de dezvoltare pe termen lung, respectiv până în 2030, în viitor compania urmărind să crească ponderea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare.

Cele două unităţi ale Alro din Slatina şi-au deschis luni porţile pentru vizitatori, evenimentul făcând parte dintr-o serie de manifestări organizate de companie pentru a marca împlinirea, pe 30 iunie anul acesta, a 50 de ani de la începerea producţiei de aluminiu la Slatina.

„Noi ne axăm în viitor, avem programe până în 2030, ştiţi că sunt noi provocări acum care vin de la CE, reducerea emisiilor de noxe, îmbunătăţirea eficienţei energetice cu 30%, creşterea ponderii energiei regenerabile. Deja noi avem programul Alro Golden Status şi acţionăm în continuare pe produsele destinate aeronauticii şi industriei auto, care în doi-trei ani vor trebui să ajungă la 30%, mai lucrăm pentru produsele placate destinate industriei auto, în special pentru climatizare şi radiatoare. Avem aliaje noi pe care le dezvoltăm, lucrăm cu consultanţi externi. Vom creşte capacitatea la reciclare.Vrem să ne implicăm în energie regenerabilă, în creşterea competitivităţii”, a spus Dobra.

Acesta a subliniat că Alro urmăreşte să crească productivitatea şi ponderea produselor cu valoare adăugată mare şi foarte mare şi să scadă în continuare consumul de energie electrică şi gaze naturale. „Preocuparea noastră pentru scăderea consumului de energie electrică şi gaze naturale, la aluminiu prelucrat am redus de patru ori consumul de energie şi de gaze de 12 ori. Productivitatea a crescut continuu, gradul de automatizare este foarte mare. (…) Trebuie să dăm valoare cât mai mare metalului”, a adăugat directorul general al Alro Slatina.

Acesta a menţionat că în ultimii 10 ani compania a făcut în medie investiţii de circa 50 milioane de dolari anual, în total valoarea investiţiilor depăşind 500 milioane de dolari. În această perioadă a crescut şi salariul mediu brut al angajaţilor, în prezent în România grupul având aproximativ 4.200 de salariaţi, cu un venit mediu brut de 964 de euro. La fabricile din Slatina sunt aproximativ 2.500 de angajaţi.

Întrebat despre relaţiile comerciale ale companiei cu parteneri din Rusia, Dobra a spus că Alro nu are relaţii comerciale cu firme din Rusia. „Nu avem nicio relaţie comercială cu Rusia. (…) Rusia produce trei milioane tone de aluminiu, nu are nevoie să cumpere de la noi”.

Din 1965 şi până în prezent, Alro a produs peste nouă milioane tone de aluminiu. Pentru acest an compania are un buget de investiţii de 59 de milioane de dolari, fiind vizate investiţiile în creşterea eficienţei, a capacităţii de reciclare şi extinderea portofoliului de produse.

Alro este o subsidiară Vimetco N.V, companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Compania este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, principalele sale pieţe de desfacere fiind în UE, dar şi în SUA şi Asia. AGERPRES