Internet of Things (IoT) se numără printre subiectele intensdezbătute în ultima vreme. Şi asta deoarece, după ce au trecut câţiva ani de promisiuni, au început să apară primele proiecte reale, chiar dacă cu rezultate limitate, deocamdată. Apar semne din ce în ce mai clare că un proiect bine ţintit şi bine condus poate să producă beneficii imediate. De asemenea, începem să înţelegem că pragul de adopţie nu este scăzut şi că este necesară existenţa unor capabilităţi speciale în cadrul organizaţiei, care pot fi dezvoltate sau cumpărate, pentru a avea proiecte de succes.

Allied Telesis, producător japonez de echipamente de reţea, a făcut o investitie de 100.000 euro în Centrul de Excelență IoT din București. Acesta va oferi suport pentru proiecte de Smart Communities din Europa şi Orientul Mijlociu, potrivit reprezentanţilor companiei.

Allied Telesis încearcă să uşureze adopţia IoT propunând o platformă de sine stătătoare, care să acopere o zonă cât mai largă de funcționalități pornind de la marginea reţelei până în centrul de date. Soluția include atât echipamentele de reţea cât şi senzorii conectaţi la acestea, asigurînd colectarea și transportul datelor până acolo unde sunt active aplicaţiile de procesare a acestora. Scopul constă în furnizarea, în plus faţă de serviciile de conectare şi management echipamente, de capabilităţi de agregare, stocare, import şi export de date, precum şi găzduire şi integrare de aplicaţii în zona de edge-computing. Toate acestea se întâmplă în contextul asigurării unei securităţi globale la nivelul sistemului.

„Până în 2020, numărul dispozitivelor IoT va depăși 50 de miliarde de euro. Acest număr de dispozitive reprezintă o adevărată provocare pentru o gestionare eficientă a infrastructurii. Fără un anumit nivel de automatizare a managementului, noua lume IT pe care o construim va deveni imposibil de controlat de către oameni. Tehnologiile noastre inteligente, cum ar fi AMF (Autonomous Management Framework) și SDN (Software Defined Network) ne permit să ne valorificăm experiența în crearea de rețele, să simplificăm mediul de lucru al clienților și să oferim securitate, ceea ce este deosebit de important pentru organizațiile care se uită la spațiul IoT. Allied Telesis are în vedere integrarea acestor tehnologii cu alți furnizori de aplicații pentru a livra o soluție completă pentru proiectele IoT. Cu noul Centru de excelență IoT de la București, facem un pas mai aproape de clienții și partenerii noștri, pentru a construi împreună o nouă generație de infrastructură inteligentă de rețea”, declară Jakub Duch, Vicepreședinte Allied Telesis.

Allied Telesis implementează deja această platformă în proiecte de Smart Physical Security şi Smart Manufacturing în SUA şi o testează în aplicaţii de Smart City, Smart Water şi Smart Agriculture în Europa şi Asia. Allied Telesis a ales Europa şi în mod specific România pentru testarea platformei sale dedicate pentru Smart City, datorită dezvoltării consecvente şi continue a acestei zone de piaţă.

În această perioadă, împreună cu partenerii de tehnologie de la Axis, şi cu ajutorul celor de la Silva Sistems, a fost încheiat cu succes un Proof-of-Concept la Tulcea, în care au fost puse la dispoziţia autorităţilor locale date combinate de mediu şi trafic.