Alina Timofti, partener NNDKP Consultanță fiscală, a participat la Conferința ZF Cei mai mari jucători din economie 2023. Întrebată despre cum arată economia României după primul semestru din 2023, Alina a declarat că, după prima jumătate a anului, economia României nu mai poate fi privită ca un copil minune, așa cum se întâmpla până de curând.
Deși inflația este în scădere, consumul este încetinit și scăzut și se pare că abia acum încep consumatorii să perceapă impactul inflației ridicate din ultima perioadă. Sectoare considerate de bază în ultimii ani, cum ar fi agricultura și industria IT, se confruntă, de asemenea, cu provocări. Agricultorii au stocuri de produse ca urmare a crizei cerealelor declanșată de războiul din Ucraina, în timp ce în industria IT se resimte valul concedierilor masive din Europa de Vest și Statele Unite. În aceste condiții, creșterea economică anticipată de autorități va trebui, cu siguranță, revizuită în funcție de modul în care arată lucrurile în mod real.
Întrebată cum pot fi atrași investitorii către anumite zone din țară, pentru a echilibra dezvoltarea regională, Alina Timofti afirmă că sunt necesare investiții în infrastructură – atât cea de transport, dar și educațională și de servicii de sănătate. În plus, pe lângă ajutoarele de stat, România poate rămâne atractivă pentru investitori dacă păstrează sau completeaza o parte din facilitățile fiscale, cum sunt, în prezent, cele din agricultură, IT, construcții.
„Dezvoltare economică nu este posibilă fără infrastructură și forță de muncă, în ponderi diferite, de la un domeniu la altul. Iar forța de muncă nu poate exista fără educație. Este nevoie de măsuri care să readucă forța de muncă înapoi în țară sau să o păstreze pe cea existentă”, conchide Alina Timofti.