„Programul propus de noul Guvern este nerealist și greu de implementat”, este de părere Alina Timofti, partener NNDKP, Consultanță fiscală. Invitată la zf.live de Sorin Pîslaru, redactor șef la Ziarul Financiar, Alina afirmă că din programul prezentat lipsesc sursele de finanțare pentru a susține creșterea salariilor, investițiile, subvențiile pentru IMM-uri sau programele de digitalizare a unor instituții. În lipsa unor propuneri clare privind zona de fiscalitate, consultantul consideră că se dorește susținerea acestor deziderate din taxele ce vor fi colectate, dar care nu sunt suficiente.

Creșterea gradului de colectare a taxelor, o posibilă soluție pentru finanțarea proiectelor asumate de guvern, nu poate fi realizată fără reformarea ANAF-ului. Deși se discută de mult timp despre această reorganizare, pașii parcurși până acum au fost disparați, iar reformarea sistemului nu poate fi finalizată fără interconectarea bazelor de date, astfel încât informațiile fiscale despre toți contribuabilii să fie disponibile în orice colț al țării, în timp real.

În ce privește așteptările mediului de afaceri și ale investitorilor, Alina Timofti consideră că aceștia își doresc stabilitate și predictibilitate, fără modificări legislative semnificative. Marile companii sunt în expectativă, turația tranzacțiilor fiind mult redusă față de anul trecut.

Chiar dacă pe baza taxelor și a nivelului de colectare actuale nu se poate susține programul de guvernare, este puțin probabil să apară taxe noi, 2023 fiind un an pre-electoral”, concluzionează Alina Timofti.