„Estimarea mea este că vom avea creştere de TVA la începutul lui 2025 de cel puţin 2 puncte procentuale. Nu văd cum altfel s-ar putea îmbunătăți colectarea pentru ca bugetul să intre în țintele de deficit“, a spus Alina Timofti, partener şi coordonator al NNDKP Consultanţă Fiscală, în cadrul conferinţei NNDKP Legal & Tax, ediţia a VIII-a, realizată pe 16 octombrie de casa de avocatură NNDKP în parteneriat cu Ziarul Financiar.
„În momentul acesta, ceea ce caracterizează piaţa este un sentiment de circumspecţie. Toată lumea aşteaptă, nu pentru că nu ar fi bani de proiecte, ci mai degrabă din dorința de a identifica o anumită direcție macroeconomică. O parte din măsurile fiscale vor avea impact economic negativ, ajungând până la ajustarea modelelor de business și chiar stoparea sau relocarea unora“, a adăugat Alina Timofti.
Consultantul a remarcat că și piaţa de IT este sub o foarte mare presiune, în strictă legătură cu cea din SUA, unde au fost concedieri care se resimt şi în România. “Recrutorii spun că în piaţă există CV-uri pe care în trecut nu ar fi sperat să le acceseze atât de uşor. Piaţa de IT este pe drumul de a se transforma într-o piaţă a angajatorilor în perioada următoare. Nu suntem încă acolo, cu siguranţă, dar sunt modificări profunde în desfășurare“, a mai spus Alina Timofti.
La rândul său, Marius Ionescu, partener şi coordonator al diviziei de consultanţă fiscală a NNDKP a remarcat că momentul în care vine pachetul fiscal este prost, pentru că economia este în frânare şi măsurile au caracterul de a încetini şi mai tare economia. De asemenea, adaugă el, se ridică întrebarea ce măsuri vor mai fi puse în practică, în condiţiile în care pachetul actual nu acoperă necesarul bugetar. „Pachetul de creşteri de taxe vine pe un fond prost. Economia este deja în frânare şi la nivel european şi la nivelul României. Sperăm să nu fie bomboana pe colivă, dar să vedem ce va fi mai departe, pentru că acest pachet acoperă doar 40% din necesar. Sigur că mai iei din creşterea salariului minim, mai iei din inflaţie, dar mă tem că mai este nevoie de modificarea taxelor, pentru că voinţă politică să intre în zona de reformă bugetară nu există“, a spus Marius Ionescu.
Evenimentul poate fi vizualizat integral aici: https://www.youtube.com/watch?v=OQ7AvN6GgB0
Ziarul Financiar şi casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) au organizat luni, 16 octombrie, videoconferinţa Legal & Tax, ediţia a 8-a: „Final de an sub impactul creşterilor de taxe. Ce urmează în 2024?“. Experţii de la NNDKP au pus pe masă cele mai importante scenarii pentru aplicarea creşterilor de taxe din 2023, care vor intra în vigoare începând cu 2024, au răspuns la mai multe întrebări legate de creşterile fiscale din acest an şi au analizat tendinţele economiei sau din piaţa muncii.