Alin Ioaneș a preluat funcția de CEO al companiei Rombat la începutul acestui an, în urma unui proces de selecție riguros. Acum spune că acest pas s-a dovedit pentru el o adevărată provocare, dar în același timp un privilegiu și o responsabilitate.
„ROMBAT reprezintă una dintre puținele povești românești de succes, realizand performanțe remarcabile de-a lungul timpului. A făcut față schimbărilor, s-a menținut în topul companiilor din România, a reușit să se reinventeze. Am simțit că este o oportunitate, ținând cont de momentele de transformare pe care le parcurge industria”.
Potrivit managerului general al companiei bitrițene, perioada următoare se anunță una cu cu multe incertitudini, dar și cu numeroase oportunități. “Rombat are la bază o strategie solidă de dezvoltare, ce susține parteneriatele strategice și investițiile pe termen lung. Pentru viitor ne propunem să menținem standardele înalte în ceea ce privește produsele noastre și să dezvoltăm noi soluții inovative. Ne propunem sa integrăm în protofoliul nostru noi produse și să devenim furnizori de soluții pentru segmente noi de piață, cum ar fi energy storage”, dezvăluie Alin Ioaneș în interviul acordat platformei GlobalManager.ro
De altfel, investiția continuă în cercetare și dezvoltarea de produse noi este o prioritate a managementului Rombat, conștient că, pentru a menține pasul cu evoluția tehnologiei, este nevoie de investiții constante în acest domeniu. “Doar prin cercetare continuă se poate ajunge la inovație și astfel la crearea unui viitor mai bun pentru fiecare dintre noi. Rombat a investit continuu în research & development. Acest lucru i-a permis să își păstreze poziția de lider național și reper regional în industria acumulatorilor”, arată Alin Ioaneș, menționând planuri ambițioase și pentru următoarea perioadă. Potrivit acestuia, Rombat își propune să dezvolte cel puțin două noi concepte anual, să dezvolte parteneriate cu universitățile tehnice și institutele de cercetare și să investească în echipamente noi de testare. Pentru zona de research & development, compania derulează o serie de proiecte ce benficiază de finanțare europeană.
Prioritară este, de asemenea, atenția acordată protecției mediului înconjurător. “Această componentă reprezintă o parte importantă din strategia de dezvoltare pe termen lung a companiei. ROMBAT are propria facilitate de reciclare a bateriilor uzate la Copșa Mică, unde recuperăm 98% din componentele bateriilor uzate și le reutilizăm în producția noastră. Pentru anul 2022 planificăm o investiție într-un parc foto-voltaic ce va genera energie verde pentru capacitățile noastre de producție. De asemenea, avem un plan ambițios de reducere a ampretei de carbon și activăm pe diferite paliere pentru a atinge acest obiectiv”, arată CEO-ul Rombat.
Una dintre provocările permanente cu care se confruntă Rombat, la fel ca multe alte companii românești, este lipsa de specialiști în domeniul industrial. “În cadrul Rombat avem momentan peste 750 de angajați, dar nevoia de forță de muncă este constantă. Simțim lipsa unui bazin de recrutare corespunzător, însă încercăm să rămânem un angajator de top, ce oferă condiții de excepție angajaților săi”, conchide Alin Ioaneș.