În cadrul evenimentului Real Estate & Construction Forum din luna septembrie o atenție sporită a fost acordată clădirilor eficiente energetic, ce au în vedere respectarea directivelor privind sustenabilitatea.
„În România, aveam în trecut probabil cel mai mic cost de construcții din toată Europa. Eu cred că ceea ce se întâmplă acum va crea o piață mai bună, mai educată. Cred că investitorii vor ridica nivelul construcțiilor, al calității. Românii ar trebui să locuiască în case mai bune și cred că în această piață dinamică vom crea un mediu mai bun pentru locuitori. Să ne amintim cum era acum câțiva ani, când piața nu era educată suficient, încât să se uite la proiecte sustenabile. Există loc de creștere. Da, inflația este o problemă, însă consumatorul poate lua în considerare atunci când face o alegere calitatea construcțiilor, facilitățile pe care le oferă comunitatea și economiile obținute pe termen lung, datorită eficienței energetice. Eu cred că viitorul pieței rezidențiale este construirea unui ecosistem complet, așa cum facem la Amber Forest de exemplu, care implică multe resurse de timp, efort, dar care va aduce confort, siguranță, locuințe sustenabile, stil de viață sustenabil, economii pe termen lung”, a explicat Alex Skouras, Managing Partner, Alesonor Real Estate Development.
“Cumpărătorul se confruntă cu două decizii când trebuie să cumpere o casă: dacă dezvoltatorul este de încredere si va finaliza proiectul, iar a doua este raportul calitate-costul-beneficii pentru stilul de viată. Când o familie ia o decizie cu privință la o nouă locuință, ia în vedere întregul venit al familiei, însă sunt și factori ce țin de sustenabilitate, utilități, de taxe locale, ipoteca verde. Dacă ei ar vedea că au opțiunea unei case sustenabile, eficientă energetic, poate ar plăti mai mult pe termen scurt, dar ar economisi pe termen mult mai lung, înțelegând toate beneficiile și economiile oferite de o locuință verde”, a mai spus Alex Skouras.
În acest context, Ioana Grigoriu, Asociat Manager, Practica de Drept imobiliar și Construcții, NNDKP, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă dezvoltatorii imobiliari și investitorii, din cauza legislației privind spațiile verzi.
„Investitorul privat este pus în fața unei situații nemaiîntâlnite din cauza legislației privind spațiul verde de 20mp pe cap de locuitor. Legea spațiilor verzi spune că dacă vreau să schimb încadrarea unei zone, trebuie să mă raportez la cei 20 m2de spațiu verde per cap de locuitor. Autorul este Ministerul Sănătății, care a vrut să vină în îmbunătățirea calității vieții și a aerului. Destinatarul acestor norme ale OMS este statul, autoritatea locală și nu putem să o transferăm pe spatele privaților, pentru că distrugem din fașă proiectele dezvoltatorilor. Este o chestiune nemaiîntâlnită – ne-am lovit de această problematică după pandemie (…). Am crezut că pandemia va reprezenta un crash total pentru piața imobiliară, însă cred că ce va caracteriza investitorii și în viitor va fi adaptabilitatea, dar cred că și nivelul de precauție va fi mai crescut. Adaptabilitatea și de o parte, și de cealaltă, este cea care va domina”, a precizat ea.
Pe 14 și 15 septembrie 2022 a avut loc cea de-a XV-a ediție a Real Estate & Construction Forum, eveniment la care au fost prezenți peste 200 de participanți, atât la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cât și online. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.