Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti nu a avizat încă proiectul privind mallul din zona Palatului Ştirbei

mall-palatul-stirbeyAgenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti nu a dat aviz de mediu pentru planul urbanistic zonal care vizează construirea unui mall în grădina Palatului Ştirbei. ”Pe 23 iulie s-a înregistrat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti o solicitare pentru un plan urbanistic zonal, complexul multifuncţional Calea Victoriei, nr. 107. Conform reglementărilor în vigoare, planul intră pe hotărârea de Guvern 1076, a fost depusă documentaţia, s-au dat anunţurile publice, s-a respectat procedura şi astăzi a fost comitetul special constituit în vederea discutării acestei documentaţii. În cadrul comitetului special constituit s-a prezentat prima versiune de plan. (…) Nu s-a avizat nimic, se va reface proiectul”, a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Simona Aldea.

Potrivit acesteia, refacerea planului a fost cerută pentru respectarea avizului de la Ministerul Culturii. ”Am cerut să se refacă planul, astfel încât să se respecte avizul de la Ministerul Culturii, iar toate spaţiile propuse să fie cu funcţiuni culturale, că aceasta li se cere şi să respecte hotărârea Consiliului General cu privire la spaţiu verde. (…) Să gândească într-un fel astfel încât să reiasă 20% spaţiu verde pe sol şi 10% peste subsol”, a menţionat Simona Aldea.

Ea a afirmat că prin această versiune prezentată joi nu a fost respectată hotărârea CGMB, care prevede că pentru parcele mai mari de 1.000 mp este necesar 20% spaţiu verde pe sol şi 10% pe subsol. ”Dânşii aveau doar 16%, cred, pe sol şi am cerut refacerea proiectului, astfel încât să se respecte şi această hotărâre. Şi mai era semnalat în acele sesizări faptul că se va aglomera zona, ceva legat de circulaţie şi am cerut completarea documentaţiei cu avizul Comisiei de circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, după care se va reanaliza planul”, a menţionat Simona Aldea.

Potrivit acesteia, avizul a fost solicitat de Alexandru Popescu. ”Este o persoană fizică care are acest teren printr-o donaţie. Terenul are o suprafaţă de 7.792 de mp cu clădiri cu tot. Beneficiarul intenţionează realizarea unui complex multifuncţional pe lotul ce a rezultat din comasarea terenului deţinut în proprietate pe Calea Victoriei, nr. 107. De asemenea, doreşte să restaureze clădirea Palatului Ştirbei. Li s-a aprobat de la Primăria Capitalei un POT maxim de 64% şi un CUT de 3,82%. Au propus clădiri de diferite înălţimi, aşa cum scrie în avizul de urbanism, adică 34,45% metri corpul dinspre Calea Victoriei, 21,5 metri dinspre strada Banului şi 17,5 metri din strada Budişteanu”, a menţionat Aldea.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a spus, la rândul său, că este vorba de o amânare. ”Este o amânare. Practic nu există proiect care să nu fie trecut de Agenţia de Protecţie a Mediului. Deşi Agenţia de Protecţie a Mediului ar trebui să fie un filtru care să oprească proiectele nocive pentru oraş, nu le-a convenit atenţia mass-media şi a societăţii asupra proiectului şi încearcă o tergiversare pentru a prinde un moment favorabil în care să avizeze acest proiect”, a declarat Nicuşor Dan.

În opinia sa, este un proiect nociv, pentru că aduce ”circulaţie uriaşă” pe Calea Victoriei, unde deja traficul este ”sufocat”. Nicuşor Dan a menţionat că PUZ-ul prevede 30.000 mp construiţi dintre care 12.000 mp spaţii comerciale, deci practic un mall pe Calea Victoriei. AGERPRES