Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va încheia anul 2017 cu o cifră de afaceri mai mare cu 15%, ajungând la 1,853 miliarde de lei şi un profit brut de 284,3 milioane de lei, înregistrând o creştere de 67% faţă de cifra prognozată pentru anul în curs, a declarat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonţu.
„Veniturile totale la finalul anului vor fi de 2,197 miliarde de lei, faţă de 2,008 miliarde lei aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, în timp ce cheltuielile totale se vor ridica la 1,912 miliarde de lei. Inclusiv cifra de afaceri a înregistrat o creştere cu 15% faţă de cifrele prognozate, urmând ca Romsilva să încheie anul cu 1,853 miliarde de lei. Numărul mediu de personal a scăzut de la 16.327 anul trecut, la 16.241 în acest an, însă suntem foarte mândri că productivitatea muncii a crescut cu 17,3%”, a menţionat şeful Romsilva.
Acesta a subliniat că în 2017, deşi a fost un an cu un preţ normal la lemn, s-au obţinut venituri mai mari datorită unei mai bune valorificări a lemnului, dar şi printr-o sortare şi prelucrare primară a acestuia, în condiţiile în care principala sursă de venit a Romsilva este lemnul, respectiv 85% din venituri. De asemenea, veniturile obţinute au fost în creştere şi în cazul altor activităţi precum cele de vânătoare sau de comercializare a fructelor de pădure.
Pahonţu a menţionat că regia va recolta până la finele anului 9,37 milioane de metri cubi de lemn, adică 98% din program, faţă de o cantitate de 8,6 milioane metri cubi pusă pe piaţă în 2016.
„Faţă de un program prognozat de recoltare a masei lemnoase de 9,56 milioane de metri cubi, la finalul acestui an Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va recolta 9,37 milioane de metri cubi, respectiv 98% din program, rămânând nerecoltaţi 185.000 de metri cubi. Ca să vă fac o comparaţie, anul trecut Romsilva a reuşit să pună pe piaţă 8,6 milioane metri cubi. Este o mobilizare şi o creştere importantă la masa lemnoasă pe care Romsilva a pus-o pe piaţă din proprietatea publică a statului”, a adăugat directorul general al regiei care administrează pădurile statului.
De asemenea, în cazul investiţiilor, Romsilva are un target de a realiza minimum 80% din sumele programate, la un buget de 180 de milioane de lei.
„Romsilva a avut pentru 2017 un buget de investiţii de 180 de milioane de lei, 100 de milioane din fondul de accesibilizare şi 80 de milioane din fondurile proprii. În privinţa fondurilor de accesibilizare, până la finalul anului vor fi realizate investiţii de 88,8 milioane de lei, iar în cazul fondurilor proprii vor fi realizate investiţii de 75 de milioane de lei. Toţi indicatorii economici şi financiari prevăzuţi în planul de management vor fi realizaţi la finalul acestui an, unii indicatori urmând să fie depăşiţi chiar cu valori semnificative”, a adăugat şeful Romsilva.
RNP-Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier naţional. GERPRES