Ameninţările cibernetice devin din ce în ce mai complexe, dar jumătate dintre companii nu reuşesc să identifice breşele de securitate, potrivit Adrianei Szentgyorgyi Ceaușescu, Project Manager, Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD).
În cadrul primei ediții a Conferinței Naționale ”Securitatea Informației în Era Digitală”, organizate de Oameni și Companii în cadrul programului de comunicare profesională și marketing Global IT Manager, reprezentanta ASCPD a prezentat diverse cazuri de breșe cibernetice, atrâgând atenția că, potrivit unui studiu Kaspersky Lab, 66% dintre companii sunt de acord că ameninţările devin din ce în ce mai complexe, dar pentru 52% din ei este din ce în ce mai dificil de stabilit diferenţa dintre atacurile „normale” şi atacurile complexe. Potrivit studiului prezentat, în 2018 a crescut cu până la 26% bugetul pentru securitatea cibernetică, iar costul mediu al unei breşe de securitate a datelor a fost de 1,23 milioane de dolari; pentru un IMM, costurile au variat de la 24.000 de dolari la 39.000 de dolari, în ultimele 12 luni.
Szentgyorgyi Ceaușescu a atras atenția că, în România, foarte puține companii raportează breșele sau le notează în registrul de incidente, responsabilitatea fiind firavă, pusă și pe seama lipsei de training, a lipsei de proceduri. Avem totodată de-a face cu licențe expirate, programe fără licență, lipsa programelor antivirus, sisteme de operare depășite moral, conștientizare slabă a problematicii securității informației, iar securitatea cibernetică este percepută ca un cost fără valoare. Tuturor acestora li se adaugă lipsa acută de experti în domeniu.
Adriana Szentgyorgyi Ceaușescu a mai prezentat o statistică, potrivit căreia, anul trecut, au fost 59.000 breșe raportate în UE. Olanda, Germania și UK sunt pe primele locuri, iar România, Grecia și Italia, la coada clasamentului. În România, au existat 260 breșe conform studiului DLA PIPER.
ASCPD a fost creată cu scopul de a informa și de a reuni profesioniștii care doresc să gestioneze cu succes punerea în aplicare a Regulamentului General privind Protecția Datelor 2016/679 și a legislației aferente, funcționând ca un organism consultativ profesionist pentru persoane și organizații. Potrivit Adrianei Szentgyorgyi Ceușescu, ASCPD militează pentru îmbunătățirea gradului de conștientizare cu privire la tehnologiile și legile care pun în pericol viață privată, pentru a se asigura că publicul este informat și implicat.
Evenimentul Oameni și Companii a reunit aproximativ 100 de participanți vineri, 15 februarie 2019, la Hotel Pullman, București. Programul de marketing și comunicare profesională Global IT Manager se derulează în cadrul unei comunități formate din specialiști IT cu diverse specializări. Programul a fost lansat de Oameni și Companii în anul 2014. Oameni și Companii este o organizație specializată în soluții de marketing și acces în comunități business, profesionale și premium-consumer.