Digitalizarea vine peste noi, dar trebuie să fie înţelese mecanismele şi de cei care nu mai sunt la vârsta liceului, a afirmat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI-Bucureşti), Adrian-Victor Vevera, în cadrul unui eveniment de specialitate.
„Digitalizarea vine peste noi. Este deja aici. O înţelegem şi în acelaşi timp trebuie să facem să poată să fie înţelese aceste mecanisme şi de cei care nu mai sunt la vârsta liceului, pentru că acolo e mult mai uşor, sunt nativi digitali şi ei poate înţeleg mai bine, cu toate că abia acum încep să înţeleagă şi riscul datelor care pot să fie exfiltrate. Deci securitate cibernetică, protecţia datelor…În clipa în care sunteţi deţinători de date sau obţineţi date în baza unei aplicaţii, gândiţi-vă că anonimizate ele pot să fie o mină de aur pe care s-o puneţi la dispoziţia autorităţilor publice locale, operatorilor lanţurilor de magazine şi aşa mai departe….vor da o statistică foarte bună, foarte exactă pentru dezvoltări ulterioare”, a spus Adrian-Victor Vevera, la Reuniunea Operatorilor, Producătorilor şi Autorităţilor din Transportul Public (ROPAT), eveniment organizat de Asociaţia Română pentru Smart City.
El a explicat că transportul cu trotineta electrică sau Bolt ori Uber presupune o aplicaţie care presupune un cont, date personale şi bancare. De asemenea, toate sistemele de management al traficului folosesc date care într-un fel sau altul pot să fie considerate GDPR pentru că se poate merge de la place recognition până la face recognition.
„Deci toate aceste dublări ale serviciilor de transport, indiferent că sunt serviciul de transport public sau serviciile de transport personal ale noastre au în spate aplicaţii, au în spate digitalizare. Toate aceste aplicaţii folosesc date”, a spus Adrian-Victor Vevera.
El a declarat că este nevoie de protecţie, de securitate cibernetică, pentru a împiedica zona de exfiltrare de date şi crearea de profile. AGERPRES