Zona de cyber diplomacy este un punct în care cei care se ocupă cu zona de relaţionare şi partea de diplomaţie trebuie să ştie modul în care tehnologia influenţează noul tip de relaţii internaţionale, a afirmat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI-Bucureşti), Adrian-Victor Vevera, la o conferinţă dedicată internetului din România.
„Noi (ICI-Bucureşti, n.r.) am simţit nevoia din acest punct de vedere să dezvoltăm un centru de cyber diplomacy, împreună cu parteneri din alte state, pentru că zona de cyber schimbă modul în care societatea funcţionează. Am mers pe zona de cyber diplomacy, pentru că e un punct în care cei care se ocupă cu zona de relaţionare şi partea de diplomaţie trebuie să ştie cum tehnologia influenţează noul tip de relaţii internaţionale şi cum pot să folosească noile tehnologii pentru a face promovare sau a prezenta realizări şi dorinţe ale unui stat în alte spaţii. Nu înseamnă că internetul clasic îşi pierde din valoare, ci pur şi simplu se dezvoltă pe noi căi. Internetul, până la urmă, este un generator de valoare şi de putere. Pentru că informaţia înseamnă putere şi orice acces la ea dă acces la această putere. Cred că ceea ce ne dorim este că trebuie să ne propunem să facem acest internet mai sigur, atât pentru noi, cât şi pentru cei care vin după noi, copiii noştri. Pentru că, până la urmă, e uşor să dai unui copil o tabletă sau un telefon în mână, să ştii că este ocupat cu ceva, dar nu ştii exact la ce va avea acces sau cine va avea acces la el. Din punctul acesta de vedere, trebuie să găsim acea balanţă între libertatea pe care o oferă internetul şi modul în care această libertate este folosit”, a afirmat Vevera.
Potrivit reprezentantului ICI-Bucureşti, dezvoltarea internetului înseamnă riscuri şi vulnerabilităţi, iar orice accesare online are la bază o zonă din care datele pot să dispară. „Internetul este o tehnologie, o abilitate, o zonă tehnologică care îşi găseşte locul în viaţa noastră. Este o parte din ceea ce se întâmplă la nivel global, mai mult decât o reţea de comunicaţie. Au trecut 30 de ani de când România a intrat pe harta Internetului şi acum este parte din viaţa noastră. Dacă ne uităm doar la ce înseamnă internetul, dincolo de a accesa site-urile şi aplicaţiile care sunt în spatele unui domeniu şi al unui site, vedem partea de reţele sociale către partea din informare, vedem partea de noi tehnologii care se dezvoltă, vedem rolul social şi nu numai social pe care îl are internetul. Se discută, bineînţeles, de o modernizare a internetului pe acel internet 2.0. Pe de altă parte, înseamnă şi vulnerabilităţi, risc şi probleme care se pot întâmpla, fake news, pedofilie, crimă organizată, trafic de droguri etc. Au trecut 30 de ani, 30 de ani în care partea romantică a Internetului a dispărut. De 30 de ani ne lovim sau luptăm cu mii de atacuri care au loc la adresa IP-urilor din România şi a zonei de domenii ‘.ro’. Încercăm să ţinem pasul cu ele. Până acum am reuşit, sperăm să o facem şi de acum înainte cu acelaşi succes pe care l-am dovedit. Nu uitaţi că, indiferent de ceea ce faceţi, faptul că accesaţi prin telefonul mobil, de pe un desktop, de pe un laptop, plătiţi cu cardul, tot ceea ce faceţi are la bază în spate o conexiune de internet, o zonă din care datele pot să dispară. De aceea nu mai putem să vorbim de internet în zilele noastre fără securitate cibernetică, fără noile tehnologii”, a explicat Adrian-Victor Vevera.
Acesta a menţionat că, la ora actuală, una dintre tehnologiile noi prezente în viaţa utilizatorilor de Internet este blockchain.
„Blockchain-ul este prezent în viaţa noastră, nu numai prin partea de criptomonede sau cripto NFT-uri, care a fost reglementată, şi până la sfârşitul anului viitor va fi pe deplin reglementată prin decizii europene în acest sens. Tehnologia este un o zonă care asigură o dezvoltare extraordinară. Noi am încercat să identificăm noi modalităţi prin care să folosim noile tehnologii din Internet. În institut am lansat şi primul marketplace pentru NFT-uri pe zona instituţională, care să poată să fie folosit pentru a promova simboluri naţionale sau pentru a deveni o zonă de utility pentru autorităţi publice locale şi nu numai. Internetul este în continuare challenging, în care inovaţia îşi găseşte locul în fiecare zi”, a subliniat şeful ICI-Bucureşti. AGERPRES