Tehnologia schimbă societatea, oamenii şi modul în care se relaţionează şi în care se face diplomaţie, a declarat Adrian Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare (ICI-Bucureşti).
„Ne dăm seama că topicul (conferinţei – n. r.), aşa cum noi am considerat, este un topic interesant, care ridică teme în discuţie. Orice temă va genera întrebări, iar orice întrebare va genera şi răspunsuri sau în orice caz ne va face să încercăm să găsim aceste răspunsuri pentru a lega ceea ce înseamnă zona de cyber de zona de diplomaţie. Trăim vremuri interesante. Tehnologia schimbă societatea, schimbă oamenii şi automat schimbă şi modul în care se relaţionează şi modul în care se face diplomaţie. Prin zona de cyber diplomacy ne dorim să atingem acel punct în care necesitatea înţelegerii impactului tehnologiei şi necesitatea înţelegerii modului în care pot fi folosite noile tehnologii trebuie să se intersecteze cu zona de diplomaţie, de interacţiune la nivel de oameni, de entităţi, de state”, a spus Vevera la cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale Cyber Diplomacy.
Acesta a adăugat că este important să cunoaştem în ce fel ne afectează noile tehnologii, dar şi ce impact pot avea acestea asupra activităţilor economice, sociale şi politice.
„Nu putem să nu observăm impactul pe care îl are inteligenţa artificială, noul Chat şi nu doar GPT… Zona de tehnologii distribuite din care partea de blockchain şi derivatele care rezultă din ea îşi pun un impact din ce în ce mai puternic asupra activităţii de la cea economică la cea social-politică. În consecinţă, trebuie să cunoaştem în ce modalităţi această tehnologie ne afectează şi mai ales cum putem să folosim tehnologia pentru a ne face viaţa mai frumoasă, pentru a face interacţiunile mai bogate, mai puternice şi mai puţin afectate de ceea ce înseamnă fake news, deep fake news, malware, rasomware etc”, a subliniat şeful ICI-Bucureşti. AGERPRES