Adrian Vaman: Spania este într-un scenariu mult mai grav decât Italia

Adrian Vaman, Consultancy and Data Analytics Lead în cadrul companiei EDUROM, continuă să realizeze aproape zilnic update-uri la interpretarea vizual-comparativă a evoluției cazurilor COVID-19 în Europa.

Pentru graficul fiecărei țări în parte, cu cât cercurile devin mai mari, cu atât densitatea de cazuri (numărul de cazuri raportat la un milion de locuitori) crește. Deci mic este bine, mare este rău. (…) Italia are de câteva zile un trend ușor descendent al numărului de noi îmbolnăviri confirmate. Cifrele nu sunt punctuale – ci sunt media pe ultimele 7 zile, dar Spania este într-un scenariu mult mai grav decât Italia. Cifrele sunt calculate toate pe un milion de locuitori, deci este corect să facem o comparație directă între țări. SUA – care apar în grafic – și au numărul cel mai mare la acest moment raportat la totalul populației (per milion de locuitori) nu stă diferit de Franța și Germania, deocamdată. În scbimb, Olanda are potențialul s-o ia foarte curând pe urmele Italiei!”, avertizează Adrian Vaman.

Adrian Vaman a realizat și reprezentarea unui alt indicator util. Pentru graficul fiecărei țări în parte, cu cât suprafețele rectangulare devin mai mici, cu atât apropierea socială de un caz confirmat devine mai mare.

“Cu cât suprafața e mai mare, cu atât e mai bine, cu cât suprafața e mai mică, cu atât e mai puțin bine. O suprafață reprezentând un raport de 1:400000 este echivalentul prezenței unui caz la fiecare oraș de dimensiunea Iașului. O suprafață reprezentând un raport de 1:1000 este echivalentul orientativ al prezenței unui caz la fiecare 10-20 de blocuri de locuințe”, menționează liderul echipei EDUROM.