Adrian Secolof, Head of FP&A EuMEA, Nufarm, Business Coach, a vorbit în cadrul evenimentului CFO Conference 2023 despre etapele necesare pentru a transforma structura organizațională a departamentului financiar.
„Este bine, pe cât posibil, să ne creăm propriile agende și să fim înaintea curbei de schimbare. Pandemia a fost momentul T0 în care am conștientizat că putem folosi tehnologia de acasă, iar acesta este momentul în care companiile au realizat că digitalizarea poate deveni o realitate. Astăzi vreau să vorbesc despre cum arată astăzi departamentul financiar, care sunt etapele necesare pentru a transforma structura organizațională a departamentului financiar, să fie pregătit pentru viitor, și aș vrea să discutăm despre câteva predicții referitoare la cum va arăta departamentul financiar în viitor”.
“Conform Gartner, pentru a schimba designul structurii de financiar, trebuie să ținem cont de patru piloni. În primul rând, să creăm avantajele activității de financial planning și analysis, partea de controlling, shared services și transformation leadership. Shared services nu se aplică tuturor companiilor, doar celor foarte mari, unde acestea ar aduce eficiență în procese și ar putea elibera resursa la nivel de țară, pentru a își centra atenția pe activități cu valoare adăugată. Sunt, încă, foarte multe organizații care lucrează fragmentat – departamentele nu sunt integrate foarte bine. Practic, acest lucru ar trebui să se schimbe și să existe un flux foarte bun între departamente. Este, totodată, foarte important să decuplăm oamenii de financiar de la activitățile curente de suport. Transformation leadership presupune ca liderii din departamentul financiar să cunoască tehnologia”, a mai spus Adrian Secolof.
Prima sesiune de prezentări a CFO Conference 2023 a fost încheiată de Bogdan Avramescu, Sales Manager, Allevo , care a vorbit despre tehnologia ca nou tip de manager financiar, disponibil 24/7.
„Antreprenorii români, în ultima perioadă, apelează tot mai mult la aplicații pentru a-și gestiona afacerile și pentru a înțelege ce se întâmplă cu banii companiei. Pornind de la nevoia acestora de digitalizare, am dezvoltat o aplicație care ajută antreprenorii să își rezolve o serie de probleme și nevoi, precum faptul că foarte multe IMM-uri nu își permit un CFO. În cele mai multe cazuri, întâlnim un contabil care nu are în responsabilități managementul financiar. Posibilitatea de gestionare a cash flow-ului o reprezintă fișierul de tip Cash Flow, un fișier destul de greu de administrat, unde companiile trebuie să completeze manual, detaliat, toate încasările și toate plățile. De asemenea, se întâlnesc cu o dificultate în colectarea și interpretarea informațiilor din diferite surse: extrase de cont, bilanțuri, facturi, dar și din interpretarea acestor date”, a conchis Bogdan Avramescu.
Transformarea digitală a departamentului financiar, gestionarea scenariilor de risc, oportunitățile de finanțare pentru creșterea companiei sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul CFO Conference 2023. Cea de-a 8-a ediție a reunit 230 de directori financiari și economici, consultanți fiscali și specialiști în domeniu, ce au fost prezenți fizic, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, dar și virtual.
Conferința a inclus două sesiuni de prezentări și un panel de dezbatere. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
CFO Conference 2023 este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, GlobalHRManager.ro, Administratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.