Ambele componente ale Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România, respectiv încrederea în economie cât şi componenta de anticipaţii, sunt la maximumul ultimilor 6 ani, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, la evenimentul de decernare a Premiilor pentru Mass Media.

„Cum arată indicatorul în cei 11 ani de evoluţie? L-am exat acum 10 ani în mai 2011 şi aveţi aici graficul celor 10 ani. Vedem două căderi puternice. Una a fost pe final de 2018, a fost acea ordonanţă de urgenţă, celebră şi în 2020 vedem cât de puternic a afectat încrederea criza Coronavirus. Şi de asemenea, ce vedem în această primă jumătate de an, cât de repede a revenit încrederea în economie. Şi ca un scurt comentariu, acum atât încrederea în economie cât şi componenta de anticipaţii sunt la maximumul ultimilor 6 ani”, a afirmat Adrian Codirlaşu.

El a spus că sunt prezentate şi estimări pentru cursul de schimb, iar acum a revenit anticipaţia de 5 lei pentru un euro pentru următoarele 12 luni.

Potrivit vicepreşedintelui CFA România, scopul indicatorului îl reprezintă evaluarea anticipaţiilor investitorilor instituţionali şi a analiştilor financiari privind activitatea economică în România, pe un orizont de un an.

De asemenea, Adrian Codirlaşu a menţionat că indicatorul este un instrument pentru evaluarea anticipaţiilor privind activitatea economică în România. Totodată, acesta este un indicator de măsurare a încrederii în economie, de referinţă pentru piaţa românească. AGERPRES