Soluția Solarino este un sistem inteligent dedicat agricultorilor, prin care aceștia obțin control complet asupra serelor agricole, într-un proces automatizat, de la distanță, prin telefonul mobil, iar inițiatorii acestei aplicații au planuri mari: să aibă trei versiuni de bază, pentru a putea standardiza și vinde produsul în întreaga lume, iar, pe termen lung, să valorifice colectarea datelor din diferite colțuri ale țării, referitoare la climă, vreme și condițiile din solariile legumicultorilor. Despre toate acestea a vorbit, într-un interviu pentru GlobalManager.ro, Adrian Chicireanu, cofondator, Solarino.

”Soluția Solarino aduce nou în piață control de pe telefonul mobil, necesar în procesul de păstrare a unui microclimat favorabil plantelor, grafice în timp real a tuturor parametrilor interiori și exteriori, informații despre viteza și direcția vântului, temperaturi interioare și exterioare, umiditate în aer și sol, radiație UV. De asemenea, software-ul integrează algoritmi special concepuți pentru fiecare cultură în parte, protecție la vânturi puternice în timp real, deschiderea ferestrelor de ventilație printr-un sistem propriu, cu motoare de 24V, controlate inteligent de către automatizare, programare de la distanță a parametrilor, tablou de acționare locală pe mod manual, acumulatori de backup, în cazul întreruperilor de tensiune, care, de obicei, apar în timpul furtunilor puternice, plus conectivitate cu sera de pe telefonul mobil, cu actualizarea parametrilor, la fiecare 10 secunde”, a povestit Chicireanu.

Etapele demarării și realizării acestei aplicații

Potrivit acestuia, cu un an în urmă, după câteva discuții pe subiectul automatizărilor cu un actor important pe piața serelor din România, Agrokit SRL, au decis să facem un demo. Două luni mai târziu, au participat cu Agrokit la Indagra, cu un demo funcțional, validând ideea. După încă patru luni de dezvoltare, au finalizat versiunea 1.0 și au început să o vândă și totodată să testeze produsul, în lumea reală.

”Cu o echipă de bază de patru persoane am construit totul de la zero.  Partea hardware și software au fost dezvoltate și fabricate în România, după câteva principii solide, pe care am clădit MobileControl. Orice produs furnizat de noi trebuie să aducă plus-valoare lumii în care trăim, să funcționeze bine, să salveze resurse, bani și timpul celui care îl folosește și, nu în ultimul rând, să fie modern și util și să poată avea peste zece ani de utilizare”, a arătat inițiatorul.

Cui se adresează

Clienții sunt  persoane care au sere mici și medii și care au și alte activități pe lângă cea de legumicultură, după cum a relatat Chicireanu: ”Obiectivul nostru este ca acest tip de automatizare să fie un bun necesar pentru toți proprietarii de solarii, deoarece, un astfel de produs se amortizează în cel mult doi ani de la achiziție, neincluzând aici economiile pe care le face proprietarul  de solarii, în cazul evenimentelor nedorite de genul furtuni puternice, îngheț spontan, ploi acide, evenimente care, de obicei, duc la distrugerea solariilor sau a culturilor. Solarino poate ajuta la evitarea repercusiunilor, în urma unor astfel de evenimente.”

Alte soluții integrate pentru industria alimentară și agricolă

Planurile de business nu se opresc însă la Solarino. ”Tot în acest an, plecând de la Solarino, am reușit să dezvoltăm un produs pentru hypersere și am și avut primul client, o seră hidroponică a unui beneficiar din zona Constanța. Astfel, am validat ideea că suntem flexibili și putem acoperi de fapt tot domeniul, indiferent de anvergura proiectului. Avem soluții din zona prelucrătorilor de carne, abatoare, prin care controlăm incineratoarele de deșeuri animale, cu date centralizate conform normelor în vigoare impuse procesatorilor de produse de origine animală”, a mai arătat Chicireanu.

Mai multe detalii

Solarino transformă o seră operată tradițional într-una SMART, dotată cu tehnologii de automatizare de ultimă generație. Sistemul monitorizează automat microclimatul serei și transmite informări fermierului, pe telefonul mobil, privind parametrii din seră. Mai mult, Solarino permite automatizarea parametrilor esențiali din seră, precum temperatura, iluminarea, umiditatea și ventilația, asigurând condițiile optime, în funcție de tipul culturii.

Soluția dezvoltată de MobileControl poate fi complet personalizată, prin module configurabile, în funcție de cerințele agricultorilor și de nevoile specifice pentru legumele crescute în seră. Toate versiunile sunt WiFi sau cu router 3G integrat pentru comunicare continuă, în timp real, cu serverele de gestiune. Sistemele sunt autonome și pot funcționa chiar și fără acces la internet, câtă vreme nu este necesară modificarea parametrilor serei sau monitorizarea în timp real a microclimatului.

Solarino este unul dintre cele opt proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge, lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF, care se va încheia în iulie, odată cu prezentarea proiectelor în fața publicului, a juriului, a investitorilor și specialiștilor din domeniu.