Acțiunile companiilor aeriene europene și ale lanțurilor hoteliere au scăzuz semnificativ, în urma exploziilor din Bruxelles

bursaAcțiunile din întreaga lume au scăzut marți în timp ce investitorii s-au îndreptat spre valorile de refugiu reprezentate de aur și obligațiuni guvernamentale, după ce o serie de atentate la Bruxelles au declanșat alerte de securitate în întreaga Europă.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul acțiunilor companiilor din sectorul turismului, inclusiv companii aeriene și hoteluri, care au tras în jos indicii generali. Acțiunile marilor companii aeriene europene precum Ryanair și Air France-KLM au înregistrat scăderi de până la 4,5% iar acțiunile grupului hotelier Accor au scăzut cu 3,5%. În schimb, cotația unciei de aur a crescut cu 0,6% până la 1.255 dolari după ce anterior înregistra o creștere de peste 1%. Randamentul pentru obligațiunile germane a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni.

Pe piețele valutare, yenul japonez, considerat de investitori drept o valoare de refugiu în perioade de turbulențe, s-a apreciat în raport cu principalele valute, mai ales în raport cu euro. Moneda euro s-a depreciat cu 0,5% fiind cotată la 125,25 yeni, în timp ce dolarul american s-a depreciat cu 0,3% până la 111,60 yeni. De asemenea, moneda unică s-a depreciat și în raport cu dolarul, fiind cotată la 1,1220 dolari.

Pentru piețele financiare, atentatele de la Bruxelles au avut loc într-o săptămână în care lichiditatea începe să se reducă în avanpremiera Sărbătorilor de Paște iar investitorii începeau să se gândească să profite de creșterea cotației acțiunilor înregistrată în ultimele săptămâni. “Având în vedere că se apropie Paștele oamenii vor fi foarte reticenți să bage bani în piețele de acțiuni. Dimpotrivă, vor fi mai înclinați să scoată bani”, a declarat Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra. AGERPRES