AccorHotels preia un lanț de hoteluri de lux pentru 2,64 miliarde de euro

Plaza-Hotel-New-YorkAccor Hotels, cel mai mare grup hotelier european și numărul patru la nivel mondial, a anunțat miercuri preluarea grupului hotelier FRHI Holdings, care deține o serie de hoteluri prestigioase precum Plaza din New York sau Savoy din Londra, pentru 2,64 miliarde de euro, o operațiune strategică care permite grupului francez să-și consolideze poziția pe segmentul de lux și de asemenea să se extindă pe piața din SUA.

În urma acestei tranzacții, cea mai mare achiziție din istoria Accor Hotels, grupul francez va prelua mărcile Fairmont, Raffles și Swissôtel și va urca pe poziția a treia în topul celor mai mari grupuri hoteliere mondiale, după Marriott-Starwood și Intercontinental.

Operațiunea, care aduce grupului francez aproximativ 155 de hoteluri și resorturi (dintre care 40 în dezvoltare), va fi finanțată printr-o plată de 840 de milioane de dolari în numerar și emiterea de 46,7 milioane noi acțiuni. Principalii acționari de la FRHI Holdings,, fondul suveran de investiții din Qatar (QIA) și compania de investiții a prințului saudit Alwaleed bin Talal, Kingdom Holding Company of Saudi Arabia (KHC), vor deveni acționari la Accor Hotels cu participații de 10,5% respectiv 5,8% din capitalul grupului hotelier francez.

“Această achiziție conferă AccorHotels o poziție de leadership mondial în industria hotelurilor de lux, un segment esențial în termeni de potențial de dezvoltare și rentabilitate precum și pentru crearea de valoare pe termen lung”, a subliniat directorul general de la AccorHotels, Sebastien Bazin.

În prezent, doar 15% din hotelurile AccorHotels sunt în segmentul hotelurilor de lux (regrupate sub mărcile Sofitel, Pullman și MGallery), 38 sunt pe segmentul mediu și 47% în segmentul economy. Preluarea FRHI Holdings permite AccorHotels să dețină o prezență reală în America de Nord, grație mărcii Fairmont, și de asemenea să se dezvolte pe segmentul hotelurilor din lux din Asia cu marca Raffles și Europe cu marca Swissôtel. Astfel AccorHotels va deveni unul din jucătorii importanți pe piața hotelurilor de lux cu aproape 500 de hoteluri.

Accor operează 3.600 de hoteluri cu 450.000 de camere în 92 de țări din întreaga lume prin mărcile Sofitel, Pullman, Novotel, Mercure, Ibis și HotelF1. La începutul acestui an, grupul polonez Orbis a preluat 46 de hoteluri din Europa Centrală și de Est pentru 142,3 milioane de euro de la grupul francez Accor. Majoritatea hotelurilor vizate de această tranzacție sunt amplasate în capitalele Ungariei, Cehiei, României și Poloniei. AGERPRES