Clawback-ul diferenţiat este una din măsurile care trebuie luate imediat în sectorul farmaceutic, existând o propunere legislativă în acest sens care a trecut de Senat şi de Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor, a declarat Daniel Bran, Country Manager, Accord Healthcare România, într-o conferinţă de presă, cu ocazia prezentării activităţii companiei şi a tendinţelor pe piaţa locală farmaceutică.

Taxa de clawback a fost introdusă ca o măsură temporară. Pe de altă parte, aceasta a fost iniţiată pentru a limita consumul, nespecificându-se ce fel de consum. În esenţă, dacă se stabililesc principiile, atunci s-ar putea face modificările mai bine. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMG), o taxă de clawback-ul diferenţiat este o măsură dorită şi necesară, a adăugat Daniel Bran.

Accord Healthcare SRL este divizia din România a companiei Accord Healthcare, parte a Grupului Intas, una dintre cele mai puternice companii private din India. Compania este prezentă pe piaţa din România de la începutul anului 2016 şi, în prezent, activează în principal pe segmentele Oncologie şi Hematologie.

Potrivit reprezentantului companiei, Accord înregistrează rezultate foarte bune la nivelul Europei, unde deţine pentru toate moleculele comercializate, o cotă de piaţă de circa 30%. „Având aceste premise foarte puternice, putem spune că obiectivul nostru este să ajungem în următorii 3-5 ani şi în România la cifre similare”, a afirmat Daniel Bran.

Compania Accord este activă pe piaţa din Marea Britanie de peste 10 ani, unde livrează 80 de milioane de cutii de medicamente pe an. Portofoliul Accord este focusat pe produse complexe cu cerinţe tehnologice şi clinice superioare şi numără în prezent peste 7.000 de produse. Grupul are o prezenţa geografică extinsă, în peste 70 de state la nivel mondial, peste 80% din veniturile internaţionale fiind generate de SUA, Marea Britanie şi UE.

Intas operează peste 10 fabrici la nivel mondial, certificate de mai multe agenţii internaţionale de reglementare şi se bucură de o reputaţie excelenţă pentru calitate şi conformitate. Grupul are capacităţi care îi permit să producă o serie largă de forme de dozare, inclusiv medicamente de uz oral solide, lichide, preparate liofilizate sterile, creme, picături şi injectabile.

Intas numără 12.000 angajaţi la nivel global, dintre care 400 sunt localizaţi în Europa. Compania are ca angajaţi peste 800 de cercetători şi deţine 27 de patente internaţionale. Alături de variantele generice, activitatea de cercetare şi dezvoltare se focusează pe produse cu valoare adăugată precum biosimilarele şi medicamentele generice îmbunătăţite folosind sisteme noi de producţie şi ingrediente active inovatoare.

Intas are cel mai mare portofoliu de biosimilare din India şi este prima companie farmaceutică indiană care a lansat produse biosimilare în UE. AGERPRES