A fost lansată prima analiză din România a evoluţiei companiilor de tech pe bursă

A fost lansată prima analiză din România a evoluţiei companiilor de tech pe bursă

Prima analiză a evoluţiei companiilor de tehnologie pe bursă realizată pentru piaţa de capital din România, de către un specialist român, s-a lansat sub numele Companiile de tech pe bursele din întreaga lume – de la Nasdaq până la Bursa de Valori Bucureşti„. Acest demers în premieră pentru ţara noastră, care analizează evaluarea şi randamentele pentru companiile tech, este semnat de Cristian Tudorescu, specialist în pieţele financiare, cu experienţă de peste 15 ani în investiţii şi evaluarea companiilor, cofondator Investors Club, cu sprijinul companiei de tehnologie 2Performant, liderul pieţei de marketing afiliat din România, listată recent pe piaţa AeRO a BVB.

La Bursa de Valori Bucureşti există până la realizarea acestei analize 9 companii româneşti de tehnologie sau cu o componentă tech care s-au listat şi au apelat la bursă pentru finanţare. Este exemplul că piaţa de capital din România poate susţine dezvoltarea acestor companii. Autorul documentului este de părere că această analiză a finanţării prin bursă pentru companiile de tech este o oportunitate de a creşte vizibilitatea acestora în rândul investitorilor din România, prin modelul lor de business şi capacitatea de scalare.

„Suntem într-o perioadă efervescentă privind finanţarea şi creşterea companiilor de tehnologie, pornind din SUA, continuând cu Europa şi ajungând către România, unde începem să vedem în ultimii ani un apetit în creştere din partea investitorilor. Din perspectiva evaluării business-urilor, investitorii în companii de tehnologie proiectează o imagine a viitorului pe care o transpun apoi în prezent, iar prin materialul de faţă ne propunem să setăm principalele coordonate de evaluare şi de randament pentru companiile de tech. În multe dintre cazuri, evaluările de acum îşi găsesc o justificare în rezultatele financiare pe care investitorii le întrevăd pentru următorii câţiva ani”, spune autorul analizei.

Încă de la listarea la BVB din 9 decembrie 2020, când a avut un debut record devenind cea mai tranzacţionată companie în prima zi de la lansarea AeRO, reprezentanţii 2Performant şi-au exprimat dorinţa de a încuraja antreprenorii din tech să ia Bursa în calcul pentru finanţare. Astfel, colaborarea cu Cristian Tudorescu pentru elaborarea acestui document de analiză este şi un demers de susţinere a creşterii sectorului tech pe BVB, o industrie creativă, cu valoare adăugată.

„Odată cu listarea pe piaţa AeRO, ne-am dat seama că pentru a avea un parcurs bun pe Bursă e important nu doar să înţelegem cum funcţionează piaţa de capital, ci şi să ne propunem şi să aducem oameni noi, fie investitori interesaţi de companiile de tehnologie, fie antreprenori ce caută finanţare pentru dezvoltarea business-urilor lor. În acelaşi timp, ne-am dat seama că există un decalaj mare între cum este văzut acest sector în România şi cum este el văzut pe Nasdaq, cea mai puternică piaţă de capital pentru tehnologie din lume. Ne-am întrebat care sunt diferenţele semnificative şi ne-am oprit la două, foarte bine corelate între ele: evaluare şi potenţial de creştere. Aşa că am apelat la Cristian Tudorescu şi la experienţa sa vastă în investiţii şi evaluarea acţiunilor listate la bursă, şi l-am invitat să ne ofere perspectiva lui asupra companiilor de tehnologie listate pe bursele din întreaga lume. Ne aşteptăm ca această analiză să reprezinte un instrument valoros pentru toţi cei care se uită la companiile de tehnologie ca la potenţiale investiţii, dar şi un demers care ne dorim să încurajeze antreprenorii din tech să abordeze Bursa ca opţiune de finanţare”, spune Bogdan Aron, CFO 2Performant.

Concluzii ale analizei „Companiile de tech pe bursele din întreaga lume”

Documentul strânge laolaltă poveşti de succes cunoscute, dar şi eşecuri de pe Bursele din întreaga lume, identifică principalele instrumente utilizate în evaluarea acţiunilor şi concluzii importante privind evaluarea şi finanţarea companiilor de tehnologie. În analiză sunt utilizaţi principalii indicatori cu care operează investitorii de pe pieţele de capital, atunci când evaluează o companie listată: creşterea business-ului, a cifrei de afaceri în perspectiva următorilor ani; profitabilitatea – în sens de EBITDA (profit înainte de amortizare), iar apoi ca profit net; multipli de evaluare precum: Capitalizare / Cifră de afaceri (sau Price/Sales), Capitalizare / Profit net (sau Price/Earnings), Valoarea întreprinderii inclusiv datoriile / EBITDA (sau EnterpriseValue/EBITDA, notat EV/EBITDA) şi alţi multipli similari.

În opinia autorului, evaluarea companiilor de tech ia în calcul perspectiva de creştere a veniturilor pe următorii ani, precum şi perspectiva de profit. Investitorii în business-urile de tehnologie sunt dispuşi să includă o parte din viitor în evaluările prezente, iar pe parcurs urmăresc îndeaproape în ce măsură managementul companiilor confirmă prin rezultate acea traiectorie aşteptată. De aceea, se observă în majoritatea cazurilor că multiplii de evaluare de tip Preţ / Cifră de afaceri sau Preţ / Profit sunt superiori altor industrii. De exemplu, top 10 companii din indicele american Nasdaq sunt evaluate, în medie, la de 9,2 ori cifra de afaceri previzionată pentru 2021, respectiv de 41,7 ori profiturile nete estimate. De asemenea, companiile din indicele BVP Nasdaq Emerging Cloud Index sunt evaluate la de 17,1 ori cifra de afaceri, în condiţiile în care business-urile de acest tip sunt estimate să crească, per ansamblu, cu 38% anual. Polonia oferă, la rândul său, un cadru propice de afirmare şi de creştere a companiilor de tehnologie sau cu suport tehnologic, câteva exemple fiind industria de gaming, dar şi industria de eCommerce, cu toate subsegmentele adiacente tractate de aceasta.