JTI a anunţat pe 3 mai, de Ziua Mondială a Presei, lansarea ediţiei 2023-2024 a Burselor pentru Jurnalişti, actualul demers fiind dedicat ziariştilor din presa scrisă, radio, TV şi on-line, specializaţi în domeniile economic, politic şi social.
„De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnalişti lansează ediţia următoare a programului, corespunzătoare perioadei 2023-2024. După 23 de ani de la prima sa ediţie, programul Bursele JTI pentru Jurnalişti este destinat ziariştilor care doresc să-şi consolideze experienţa profesională şi încurajează pregătirea în domeniul politicilor europene. Totodată, programul contribuie la înţelegerea modului în care temele europene sunt abordate de către mass-media internaţionale”, transmite JTI.
Bursele JTI pentru Jurnalişti se desfăşoară în trei etape:
* Un training specializat, susţinut în România de către experţi în problematici europene;
* O călătorie de studii de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia ziariştii se vor întâlni formal şi informal cu oficiali ai Uniunii Europene;
* Stagii de pregătire profesională, timp de patru săptămâni, la Bruxelles.
La încheierea primei etape vor fi selectaţi jurnaliştii care vor continua programul.
Programul Bursele JTI pentru Jurnalişti invită în ediţia 2023-2024 ziarişti din presa scrisă, radio, TV şi on-line, specializaţi în domeniile economic, politic şi social, care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
* Experienţa profesională de minimum doi ani;
* Abilităţi de comunicare în limba engleză;
Preselecţia candidaţilor se va face pe baza dosarului de înscriere, iar selecţia pe baza unui interviu. Data limită de depunere a dosarelor de înscriere este 1 septembrie 2023 (inclusiv), cu menţiunea Bursele JTI pentru Jurnalişti.
***
Bursele JTI pentru Jurnalişti este un program lansat în anul 2000, ca o continuare a programului de stagii iniţiat în anii ’90 de National Forum Foundation/Freedom House, cu sprijinul Guvernului SUA, obiectivul programului fiind dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor jurnaliştilor, prin expunere la realităţile democraţiilor dezvoltate, practică profesională specializată, mai întâi în Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles.
Programul este anunţat în fiecare an pe data de 3 mai, Ziua Mondială a Presei. Ziua mondială a libertăţii presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanţei şi obligaţiei respectării libertăţii de exprimare, aşa cum stabileşte Declaraţia Universală a Drepturilor Omului care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.
Participanţii ediţiei actuale se vor alătura astfel celor circa 275 de colegi de breaslă care au beneficiat de-a lungul ultimilor 23 de ani de Bursele JTI pentru Jurnalişti. AGERPRES