A fost editat un album despre case ce au aparținut lui Brătianu, Brâncuși, Cantacuzino și Ceaușescu

castel telekiUn album dedicat caselor aparent uitate în istorie a fost lansat de Artmark Historical Estate, fiind prima ediție de acest gen în România. De la reședințe puternic mediatizate precum Vila de protocol a lui Nicolae Ceaușescu de la Predeal, Cula Maldăr-Greceanu, Castelul Teleki sau Palatul Crissoveloni – Cantacuzino, la reședințe cu povești nemuritoare precum Vila Zottu, Hotelul d’Angleterre, Vila Take Ionescu, Casa Muzeu Brâncuși sau Conacul Brătianu, albumul prezintă istoriile documentate ale acestora într-o manieră presărată cu detalii inedite și fotografii spectaculoase.

Un exemplu, Conacul Brătianu de la Florica, atestat documentar încă din 1829 și aflat în 2015 în condiții foarte bune, este locul în care s-a născut și a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat țării nu mai puțin de trei prim-miniștri. Format din conac, fermă, capelă, cramă, gară și chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de celebrele podgorii de la Ștefănești, ansamblul este o somptuoasă reședință boierească, în care au fost luate unele dintre cele mai importante decizii din istoria antebelică și interbelică a țării.

În anul 1948 conacul a fost naționalizat, iar după 1970 a fost restaurat pentru a deveni “casă de oaspeți” a nomenclaturii vremii. Din 1990, conacul găzduiește Centrul de Cultură “Brătianu”. La începutul anului 2013, conacul a fost retrocedat moștenitorilor, care și-au exprimat ulterior intenția de vânzare și au semnat cu Ministerul Culturii un acord de vânzare-cumpărare pentru suma de 3 milioane de euro, care a fost ulterior derogat către Consiliul Județean Argeș, care până în prezent nu a finalizat achiziția sau avansat o altă ofertă. Proprietarii au primit oferte de cumpărare din zona privată, însă statul are drept de preempțiune.

Albumul Artmark Historical Estate poate fi achiziționat din art-boutique-ul Dependent de Artă, aflat în Palatul Cesianu-Racoviță, din str. C.A. Rosetti, nr. 5. AGERPRES