94% dintre jurisdictii sustin ca IFRS ar trebui sa fie standardul de contabilitate global

ifrs forum 1BusinessMark, cu sprijinul IASB ( Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate/ IFRS Foundation International Accounting Standards Board ), a organizat IFRS Forum, eveniment care a avut loc pe 27 si 28 octombrie 2015 la Bucuresti, Hotel Athenee Palace Hilton.

Prima zi a evenimentului a fost sustinuta de un oaspete special PETER CLARK, Technical Director, IASB (Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate/ IFRS Foundation International Accounting Standards Board ). Specialistul IASB a declarat ca Standardul IFRS 15 va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2018, dar se poate aplica mai devreme pentru acesta.

”IFRS 15 are o arie de aplicare larga. Se refera la toate contractele cu clientii, cu exceptia contractelor de leasing, a celor de asigurare, instrumentelor financiare si schimburi non-monetare in aceeasi linie cu businessul pentru a facilita vanzarea catre clienti”, a explicat PETER CLARK.

De asemenea, acesta a subliniat cateva aspecte importante in functie de aria de activitate. De exemplu, in contractele din sectorul Constructii/Aerospatial si Aparare, venitul poate fi recunoscut in timp, dar criteriul ”PO over time” trebuie sa fie indeplinit.

”Tot in acest sector este necesara o mai buna disciplina a calculelor performantei cost-to-cost. In domeniul produselor, recunoasterea veniturilor este amanata pentru anumite stimulente de vanzari si obligatii accidentale. In sectorul Software, eliminarea VSOE (vendor-specific objective evidence) este importanta astfel incat veniturile sa fie recunoscute cand licenta este transferata. De asemenea, recunoasterea veniturilor pentru dezvoltarea de software se face numai atunci cand criteriul ”PO over time” este indeplinit”, a explicat PETER CLARK, Technical Director, IASB.

Potrivit lui PETER CLARK, in ceea ce priveste sectoarele Media/Pharma, veniturile pot fi recunoscute in transferul licentei, dar trebuie sa reconsideram cand licenta poate fi folosita sau accesata. ”Daca intentionati sa faceti precizari pentru Standardul IFRS 15, termenul limita de depunere este maine (n.red. 28.10.2015). Asa ca daca aveti propuneri, trebuie sa va grabiti. Asta pentru ca pana la finalul anului deliberarile se incheie, urmand ca documentul sa fie gata in anul urmator”, a adaugat PETER CLARK.

ifrs forum 2In ultima parte a zilei, specialistul IASB a vorbit despre IFRS 10 – Situatiile financiare consolidate, IFRS 11 – Aranjamente comune, IFRS 12 – Prezentarea intereselor existente in alte entitati si despre IFRS pentru IMM-uri. ”A fost facut un studiu in țările aflate pe drumul către IFRS. Scopurile proiectului sunt: sursa centrală de informație și adoptarea unui singur set de standarde financiare la nivel global, un raspuns la declaratiile cum ca exista mai multe variatii naționale ale IFRS la nivel global, indentificarea domeniilor in care Fundatia IFRS poate ajuta tarile care vor sa adere la IFRS”, a declarat PETER CLARK.

Potrivit acestuia, 140 de jurisdictii sunt postate pe http://go.ifrs.org/global-standards. ”In 116 jurisdictii (83%) IFRS este cerut pentru majoritatea entitatilor ( listate si financiare ). 14 dintre cele 24 de jurisdictii ramase permit sau cer IFRS pentru cateva entitati, numai 10 jurisdictii nu permit IFRS pentru nici o entitate domestica”, a declarat PETER CLARK.

Acesta a completat ca aproape toate jurisdictiile (93%) si-au declarat public suportul pentru standardele de contabilitate globale, iar 94% au declarat că IFRS ar trebui să fie un standard de contabilitate global. ”De asemenea, anumite jurisdictii care nu au facut declaratii publice au adoptat IFRS”, a completat PETER CLARK.

Cea de-a doua zi a evenimentului, i-a avut ca vorbitori ai primei sesiuni pe: Georgeta Petre, Director, Directia de reglementari contabile, Ministerul Finantelor Publice (MFP), Adriana Lobda, Audit Partner, Deloitte Romania, Codina Petrescu, Manager, Servicii de Audit, PwC Romania, Alina Fanita, CEO, PKF Finconta, Alexandra Smedoiu, Director, Consultanta fiscala, PwC Romania si Lucia Trestioreanu, Audit Senior, PKF Finconta.

”Una dintre problemele practice legate de implementarea IFRS este faptul ca Ministerul nu da indicatii despre aplicare pentru ca standardele sunt aplicate exact asa cum sunt. Ministerul nu poate din aceasta cauza sa spuna cum se face. De aceea societatea care aplica IFRS trebuie sa faca singura acest lucru, eventual cu ajutorul unui consultant”, a declarat Georgeta Petre, Directia de reglementari contabile, MFP.

Reprezentantul Ministrului a subliniat ca momentul tranzitiei la IFRS are implicatii fiscale foarte importante. ”Efectele trecerii la IFRS au fost semnificative asupra indicatorilor contabili. Totodata, trecerea la IFRS implica si costuri ridicate. Aceasta trecere revine administratorilor. Prin urmare ei sunt cei care trebuie sa amortizeze aceasta investitie”, a declarat Georgeta Petre.

Alexandra Smedoiu, Director, Consultanta fiscala, PwC Romania, a precizat faptul ca in prezent, insititutiile financiar-bancare si societatile listate la bursa pot aplica la IFRS si ca urmeaza sa fie posibil si pentru societatile de asigurari, pentru cele de investitii financiare si pentru anumite societati de stat. ”Exista reguli speciale pentru sumele inregistrate in rezultatul reportat provenit din alte ajustari. Sumele care provin din anularea unor venitnuri care au reprezentat venituri neimpozabile nu reprezinta elemente similare cheltuielilor. De exemeplu: anularea unui venit din reversari de provizioane. Pentru contribuabilii care aplica IFRS regulile sunt aceleasi. Sunt cheltuieli si venituri conform celor inregistrate conform normelor in vigoare. Mare atentie insa la modul in care se fac aceste inregistrari si cum sunt recunoscute”, a precizat Alexandra Smedoiu.

ifrs forum 3In cea de-a doua sesiune, speakerii au fost: Ionut Mastacaneanu, Senior Manager, KPMG Romania, Angela Manolache, Director, Risk & Regulatory Consulting, KPMG Romania si Codina Petrescu, Manager, Servicii de Audit, PwC Romania.

”Cum putem sa imbunatatim calitatea situatiilor financiare? Este importanta definirea scopului audientei pentru situatiile financiare si crearea unei structuri care ii ajuta pe utilizatori sa gaseasca informatiile mai usor. O metoda buna este evidentierea mesajelor cheie si aducerea de referinte pentru a reduce repetarea. Este recomandat un limbaj simplu, fara termeni foarte tehnici si o comunicare consistenta catre utilizatori”, a declarat Codina Petrescu, Manager, Servicii de Audit, PwC Romania.

Utilizatorii la care specialistul PwC Romania a facut referire sunt: actionarii, autoritatile de reglementare, finantatorii, mass-media si agentiile de rating. ”Nu suntem obligati sa includem in declaratiile financiare toate cerintele incluse in Standard, ci doar pe acelea care sunt relevante. Este chiar recomandata axarea pe informatiile relevante. Pragul de materialitate trebuie luat in considerare pe tot parcursul anului si este necesara o intelegere comuna intre auditori si companie in ceea ce priveste materialiatea”, a mai explicat Codina Petrescu.

ifrs forum 4Cele doua sesiuni de discutii au fost urmate de un workshop sustinut de Marilena Pintican, Audit Manager, PKF Finconta si Ionut Serban, Audit Manager, PKF Finconta. Temele abordate au fost: aspecte privind tranzitia, provocari in implementare, metodologia aplicarii IFRS 15 in 5 pasi si cazuri practice.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul IASB, AmCham, UNSAR, CCI Francaise en Roumanie.

Parteneri: PWC Romania, Deloitte Romania, KPMG Romania, PKF Finconta, World Class si Leonidas.

Traducerea a fost oferită de Biroul de Traduceri Champollion.