6,5 milioane de români sunt zilnic online

Young friendly female helpdesk operatorPenetrarea internetului a crescut exponențial în România în ultimii ani, iar, în prezent, la nivel național sunt 8,8 milioane de utilizatori, dintre care 6,5 milioane în fiecare zi, relevă un studiu al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT).

Potrivit studiului, 70% din populația orașelor și 44% din cea a satelor din România utilizează internetul. În mediul urban, consumul zilnic de internet pentru segmentul de vârstă 14-64 de ani a crescut de peste șapte ori din 2002 până în prezent, de la 8% la 56%.

Totodată, 56% dintre persoanele ce locuiesc în gospodării din mediul rural au acces la internet. Din acest punct de vedere, internetul reprezintă a doua utilitate, după electricitate, la care locuitorii din rural au acces și pe care și-o permit.

Dintr-un mediu considerat elitist, accesat cu predilecție de către tineri educați din orașe mari, internetul a devenit un mediu accesibil unei categorii de populație din ce în ce mai largi, relevă studiul.

Potrivit BRAT, profilul actual al utilizatorilor de internet se aliniază la structura populației, eliminându-se discrepanțele generate de profilul primilor utilizatori.

Creșterea numărului de utilizatori de internet provine din rândul populației adulte sau vârstnice, din orașe medii și mediul rural, din rândul populației cu educație mai redusă. Utilizatorii de internet se maturizează, îmbătrânesc și capătă experiență: 76% dintre utilizatori folosesc internetul de mai mult de 5 ani, se mai arată în studiu.

În mediul urban, peste 95% din tinerii cu vârste între 14 și 24 ani utilizează internetul, procentul depășind 98% în București și orașele mari. În mediul rural procentul este de 82%, dar având în vedere rata de creștere accentuată, cel mai probabil, procentele se vor egaliza în câțiva ani.

Folosirea internetului nu trebuie asimilată cu accesarea unor site-uri de conținut. Ea vizează multe alte scopuri: 75% dintre utilizatori folosesc internetul pentru e-mail, 63% pentru accesarea unor site-uri de servicii, 84% pentru căutare de informații, 20% pentru jocuri de noroc și pariuri sportive, etc., indică studiul.

Potrivit BRAT, 30% din populația din mediul urban face cumpărături pe internet, procentul urcând la 47% în rândul tinerilor de 14-24 ani; 26% dintre persoanele din grupa de vârstă 25-34 ani realizează operațiuni bancare online lunar, iar 58% dintre persoanele sub 45 de ani caută să se informeze mai întâi pe internet înainte să ia decizia de achiziție pentru un produs. AGERPRES