Un material scris de Doru Dima, fondator și CEO al Dima Consulting Group, doctor în Psihologia Muncii și Organizațională, antreprenor și manager cu o experiență de 25 de ani în Resurse Umane și Management

Antreprenoriatul reprezintă zilnic un salt către necunoscut. În vremuri de incertitudine economică, acest salt poate părea ca și cum s-ar face de pe o stâncă. Ne aflăm într-una dintre aceste perioade. Probabil că va dura luni de zile pentru a ne readapta complet la forțele care au lovit economia mondială, iar pentru antreprenori, lunile pot părea ani.

Cu un manual de acțiune corect, antreprenorii pot supraviețui și prospera în orice scenariu economic. Iată cinci lucruri pe care le puteți face pentru a vă propulsa afacerea înainte acum și pentru a trece peste dificultățile ciclurilor de afaceri în anii următori.

Învățați-vă lecțiile din perioadele dificile

O economie cu probleme prezintă o oportunitate unică de a lua decizii dificile cu privire la planul de afaceri. Totul este deschis pentru reexaminare. Cum s-a schimbat piața? Se confruntă clienții dumneavoastră cu provocări care ar putea crea noi oportunități pentru dumneavoastră? Cum vă schimbă noile condiții acțiunile și ce trebuie să întreprindeți ca răspuns?

Evaluați critic foaia de parcurs a produsului dumneavoastră. Este momentul să vă schimbați sau să deveniți mai agresiv cu planurile dvs. actuale? Prioritizați caracteristicile cu cea mai mare marjă de profit care pot fi realizate în următoarele douăsprezece luni. Renunțați la proiectele care nu se regăsesc pe această listă și realocați resursele în consecință. Reevaluați prețurile. Chiar dacă inflația se retrage de la cele mai ridicate niveluri din ultimii patruzeci de ani, costurile materiilor prime și ale transportului rămân foarte ridicate. Care va fi impactul asupra clienților dumneavoastră dacă ajustați prețurile sau adăugați suprataxe pentru a compensa aceste costuri, cel puțin temporar?

A fost un an dificil pentru angajări. Multe companii au luat talentele pe care le-au putut obține. Dacă există angajați sau lucrători part-time care s-ar descurca mai bine într-un alt loc de muncă, acum este momentul să le dați drumul. Faceți corecții cu mintea limpede care vor da roade în general – corecții care ar putea fi evitate în vremuri mai puțin dificile.

 

Citiți materialul integral pe www.DoruDima.ro