Ai pregătit o masă festivă, dar nu știi ce vin să servești? Sarcina de a combina vinul cu felul de mâncare consumat poate fi una dificilă. În rândurile care urmează, Pivot Noir prezintă câteva reguli de bază care îți vor ușura această decizie.
Reguli general valabile pentru asocierile vin-mâncare:
1. Regula complementarității
Vinurile, mai ales albe, seci sau demiseci, cu aciditate crescută, sunt recomandate pentru mâncărurile mai grase.
Poți comanda sticla de vin aici.
Vinurile demiseci sau mai ales demidulci, cu aciditate crescută, nu dulcege și plate, se recomandă împreună cu mâncăruri cu sos și cu carne mai grasă. Aciditatea va contrabalansa și va “topi” grăsimile, iar senzația de vioiciune vă va însoți, chiar dacă mâncarea e mai grasă!Poți comanda sticla de vin aici.
2. Regula similarității
Alături de aperitive se pot servi vinuri aperitive, vioaie, albe sau spumante.
Poți comanda sticla de vin aici.
Deserturile dulci pot fi însoțite de vinuri dulci (foarte reci! 4 – 6 grade).
Poți comanda sticla de vin aici.
3. Regula opoziției
Pentru un plus de savoare și o experiență gourmet, vinuri cu caracter opus mâncării. Un vin dulce, foarte rece, poate fi servit lângă o brânză sărată, gen Roquefort, sau Bleu d’Auvergne.
Poți comanda sticla de vin aici.
Vinul roșu slab alcoolizat, netaninos, cu aciditate vioaie și la o temperatura ușor mai scăzută este recomandat cu un pește gras, gen scrumbie.
Poți comanda sticla de vin aici.
Intră pe www.pivotnoir.ro pentru a descoperi vinurile certificate Pivot Noir și abonamentele anuale puse la dispoziție.