Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) finanţează cu 182,2 milioane de lei proiecte ce presupun implementarea unor tehnologii de ultimă generaţie în 25 de tematici de cercetare-dezvoltare care acoperă o arie largă de sectoare de activitate precum industria, spaţiul extraatmosferic, apărarea, afacerile interne, agricultura şi biodiversitatea.
Finanţarea este asigurată prin Planul Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 (PNCDI IV), programul 5.6 – Provocări, subprogramul 5.6.3. – Soluţii.
„Investim peste 180 de milioane de lei pentru a dezvolta aplicaţii bazate pe cele mai noi tehnologii, precum senzori de înaltă performanţă pentru observarea obiectelor artificiale din proximitatea Pământului sau servicii de analiză şi evaluare a spaţiului extraatmosferic. Totodată, proiectele selectate prin această linie de finanţare contribuie la implicarea României în programul european destinat comunicaţiilor securizate, prin consolidarea componentelor naţionale şi alcătuirea unei arhitecturi de sistem, pentru a asigura continuitatea activităţilor naţionale şi tranziţia la Secure Connectivity”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, citat în comunicat.
Procedura de finanţare este derulată prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), iar perioada de implementare a proiectelor este cuprinsă între 24 şi 36 de luni de la data semnării contractelor de finanţare.
MCID precizează că finanţarea vizează proiecte care au ca scop oferirea de soluţii inovative sub formă de produs, serviciu sau proces de fabricaţie, ca răspuns la provocări specifice identificate de sectorul public.
„Acest tip de proiecte din cadrul PNCDI IV este finanţat prin competiţii de tip „top-down”, licitaţie restrânsă”, susţine sursa citată. AGERPRES