La sfârșitul lunii aprilie 2017, orașul Brașov a fost gazda celei de-a doua ediții a Conferinței Smart Cities | Smart Communities, organizată în cadrul programului cu același nume, dezvoltat de Oameni și Companii din anul 2016, cu susținerea partenerului strategic Microsoft România și a partenerilor principali Telekom România și Philips Lighting.

Peste 130 specialiști din administrația publică locală, învățământ universitar și preuniversitar, alături de manageri ai spitalelor publice din zonă și ai companiilor de utilități au participat la dezbateri și au aflat despre proiectele ”smart” deja implementate în România, despre cele mai noi tehnologii și aplicații care schimbă orașele și comunitățile locale, pregătindu-le pentru trecerea la era digitală.

Dezbaterea de la Brașov este cea de-a patra întâlnire organizată în cadrul programului Smart Cities | Smart Communities în anul 2017, după cele organizate la Iași (24 martie), Constanța (30 martie) și Cluj (4 aprilie). Conferința a debutat cu sesiunea comună, care reunește toate categoriile de participați și unde am aflat detalii despre ultimele proiecte ”Smart” implementate în zona Brașov, despre tendințele și direcțiile generale în care evoluează conceptele SMART în Europa și în lume.

,,În viziunea noastră, Smart City nu este doar un concept abstract sau un deziderat, ci este unul dintre obiectivele prioritare ale Municipalității, iar în acest sens am început, încă de acum câțiva ani, să implementăm măsuri care se încadrează în ceea ce înseamnă un oraș inteligent. Multe dintre proiectele noastre de investiții, finalizate sau aflate în diferite faze de realizare, îşi propun să îmbunătățească serviciile publice oferite şi să crească nivelul de confort al cetățenilor prin dezvoltarea de soluții smart, care se pliază pe caracteristicile orașului nostru. Din punctul meu de vedere, Smart City reprezintă diferența între ceea ce ofereau orașele cetățenilor săi în trecut şi ceea ce ar trebui să le ofere astăzi, ținând cont de dezvoltarea tehnologică actuală şi de nevoia de a lua acele decizii care asigură o dezvoltare durabilă a orașului nostru.” este de părere George Scripcaru, Primarul Municipiului Braşov.

De la Gabriela Vlad, Director Executiv al Direcției Tehnologii informaționale și Servicii Electronice din Primăria Municipiului Brașov, ne-a prezentat ultimele proiecte ”smart” implementate în oraș, cum decurge gestionarea și care au fost efectele inițiativelor mai vechi în domeniu, dar și care sunt planurile de viitor ale autorităților locale.

„Participarea Primăriei Brașov în calitate de alocutor în cadrul Conferinței Regionale Smart Cities| Smart Communities și în cadrul ediției din anul 2017 a reprezentat o importantă oportunitate de a împărtăși o serie din bunele practici ale municipalității si de a participa activ la dezbaterile pe aceasta temă, atât în sesiunea principală cât și în cadrul sesiunilor specializate. Adoptarea și implementarea conceptului Smart City ca strategie de dezvoltare urbană, care integrează multiple soluții ICT și IoT pentru a gestiona eficient și sigur activele orașului, trebuie adoptată în contextul unui ecosistem și în cadrul unui parteneriat ce cuprinde cetățeni, mediul de afaceri, autorități publice, organizații, care trebuie să împărtășească o viziune comună, pornind de la nevoile comunității. Astfel, am dezvoltat modele inteligente de gestionare a orașului nostru pentru a asigura un management modern al serviciilor de utilitate publică, în sectoarele: administrație, transport public local, iluminat public, energie, gestiunea teritoriului prin implementarea de soluții de e-guvernare (portal de servicii electronice si aplicații mobile, dispecerat tehnic integrat), management informatizat al sistemului de transport public local (eTicketing, management flota), iluminat public inteligent, soluții TIC de siguranță publică, sisteme de gestiune a teritoriului prin soluții electronice geospațiale.” a declarat Gabriela Vlad.

Lucrările conferinței au continuat apoi pe cele trei secțiuni specializate: Administrație și Utilități, Sănătate și Educație. Pe fiecare dintre secțiuni au fost prezentate aplicații dedicate și specializate, au rulat Demo-uri și studii de caz aplicate, în care participanții au putut evalua rezultatele implementării  proiectelor smart.

Conferința de la Brașov este parte din Programul Smart Cities | Smart Communities, dezvoltat de Oameni și Companii din anul 2016.