În perioada august-septembrie a anului 2021, Social Innovation Solutions (SIS), cu sprijinul agenției de cercetare de piață IZI data, a realizat un sondaj despre abilitățile și competențele viitorului pentru următorii 10-15 ani.

La început de școală, am întrebat 1000 de români din urban dar și rural (eșantion reprezentativ), care cred că sunt cele mai importante abilități pentru viitor. Ne-am bucurat să vedem interesul atât pentru tehnologie cât și pentru antreprenoriat, în rândul elevilor, părinților dar mai ales tinerilor profesioniști. Adaptabilitatea și creativitatea devin valori general acceptate pe toate segmentele socio-demografice. Continuăm, în pregătirea conferinței Future Summit din 15-21 noiembrie, să detaliem rezultatele studiului despre percepțiile romanilor despre viitor, din care face parte și această analiză”, spune Ciprian Stănescu, președinte SIS.

Ca mamă dar și ca sociolog, pot să observ că pandemia ne-a învățat oarecum cu forța (elevi, părinți și profesori) importanța a cel puțin trei, din top 5 abilități [din grafic]. În ritmul și inerția specifice școlii românești înainte de pandemie, o schimbare semnificativă către tehnologie și adaptabilitate, s-ar fi lăsat așteptată… probabil până la irelevanța sistemului public. Pasivitatea învâtâmântului a fost destul de zdruncinată, iar din asta ies câteodată și lucruri bune”, a declarat Silvia Luican, fondator IZI data.

 

Citiți articolul integral pe platforma Comunității de Resurse Umane, GlobalHRManager.ro