Pentru a-și securiza cariera medicală, medicii rezidenți din România încep activ căutările unui loc de muncă în sistemul medical încă din primul an de rezidențiat. În ciuda faptului că 9 din 10 medici absolvenți ai examenului de specialitate nu sunt încadrați pe un post într-un spital de stat după terminarea rezidențiatului, aproape 50% dintre aceștia vor să se angajeze în sistemul public de sănătate, conform studiului efectuat de MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din România.

44% dintre rezidenții români își caută un loc de muncă încă din primul an de rezidențiat. La polul opus, 17% dintre ei nu au luat momentan în calcul căutarea unui loc de muncă, chiar dacă se apropie de finalul rezidențiatului. Pentru 15 din 100 de rezidenți, căutările serioase încep de la jumătatea rezidențiatului, iar 1 din 10 rezidenți începe să își caute loc de muncă cu un an sau chiar cu 6 luni înainte de sesiunea examenului de specialitate.

5 din 10 medici rezidenți își doresc un loc de muncă într-un spital de stat după absolvirea examenului de specialitate și doar 1 din 10 este dispus să lucreze în mediul rural

Interesant este că  44% din respondenți  își doresc să lucreze într-un spital public după terminarea rezidențiatului. Doar 20% dintre tinerii medici sunt interesați de un job într-un spital sau clinică privată, iar mai puțin de 10% vor să-și deschidă propriul cabinet medical. Mai mult decât atât, un procent covârșitor de 98% își doresc să profeseze în mediul urban.

Pentru marea majoritate a profesioniștilor din domeniul medical românesc, salariul rămâne în continuare un factor esențial în alegerea unui job. Nu mai puțin de 60% din cei intervievați au declarat că cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă este pachetul salarial, urmat apoi de dotările și echipamentele medicale din unitățile spitalicești (56,5%), formarea profesională plătită de către angajator (53,9%), flexibilitatea programului (53,4%) și mediul de lucru (52,3%). Pentru 30 din 100 de rezidenți bonusurile și beneficiile acordate de angajator sunt destul de importante, însă un factor și mai important pentru aceștia este reprezentat de locația locului de muncă și proximitatea față de casă.

De asemenea, forma salarială dorită de 43% dintre rezidenți este salariu + procent din consultații/ încasări, la egalitate cu pachetul compus din salariu fix + bonusuri. La polul opus se află forma simplă de remunerație formată doar din salariul fix, aleasă doar de 6% din respondenți.

21% dintre medicii rezidenți ar schimba medicina pentru o carieră în IT 

Dacă ar fi să o ia de la început, 78% dintre medicii rezidenți ar alege tot medicina, însă 21% dintre aceștia ar urma o carieră în IT.

Întrebați fiind dacă au fost contactați în ultimul an de către recrutorii din domeniul medical, 63% au răspuns că nu au fost niciodată contactați, iar 18% au fost sunați foarte rar. Doar 1,6% au considerat că au comunicat des cu reprezentanți ai departamentului de recrutare. În acest context, nu este de mirare că aproape jumătate dintre respondenți, mai exact 49% au perceput comunicarea ca fiind una deloc bună cu specialiștii în HR, și doar 1 din 10 rezidenți a simțit că a primit toate informațiile necesare de la recrutor. Peste 60% dintre medicii rezidenți preferă ca discuțiile legate de angajare să aibă loc pe e-mail, iar 24% doresc să fie contactați telefonic. Numai un procent de 1% este reprezentat de cei care sunt dispuși să se prezente fizic și să aibă un interviu față în față cu angajatorul sau specialiștii în recrutare medicală.

Studiul MEDIjobs a fost efectuat în luna ianuarie, pe un eșantion de 193 de medici rezidenți. Respondenții au fost 82.9% femei și 16% bărbați, dintre care 38% au fost persoane în primul an de rezidențiat, 36% medici rezidenți în anul 2 și 3, iar 10% au spus că au promovat deja rezidențiatului devenind medici specialiști. Studiul a urmărit percepția medicilor rezidenți față de piața de recrutare medicală și oportunitățile de carieră și s-a desfășurat în parteneriat cu platforma Grile-Rezidentiat.ro.