Transformarea Digitală în Industria Farmaceutică

”Ce sunt și cum se utilizează, de fapt, datele digitale în domeniul medical” și ”Cum functionează astăzi inteligența artificială, în industriile medicală și farmaceutică” sunt doar câteva dintre întrebările la care Cătălin Pop, BI Expert, Strategic Initiatives Manager, Tecknoworks, a încercat să răspundă, în cadrul unei prezentări, susținute în debutul dezbaterii profesionale ”Transformare Digitală în Industria Farmaceutică”.

Evenimentul, organizat de Oameni și Companii, a avut loc pe 19 iunie, la Hotel Ramada Parc, București și a reunit directori generali, marketing, HR, directori IT/tehnologie din companii care activează în domeniul farmaceutic. Tema celei de-a doua ediții a fost: ”Provocări digitale în managementul industriei farmaceutice”.

”Noi luăm date și încercăm să scoatem, prin intermediul unor analize, predicții”, a explicat Cătălin Pop. Expertul Tecknoworks le-a vorbit participanților despre cum se face migrarea către cloud, ce implică securitatea și datele pacienților, cum alegi și unde pui datele, cum extragi informațiile relevante, pe care unele companii le pot transforma în produse de sine stătătoare, pe care le pot apoi vinde către clienții lor, sub forma unei platforme speciale. Utilizarea eficientă a datelor poate ușura trecerea de la zona descriptivă, la cea prescriptivă, care permite ca, în baza unor estimări de consum, să se poată face planificări de vânzări, spre exemplu. O atenție deosebită poate fi acordată, prin intermediul datelor, și părții de detectare a anomaliilor, a fraudelor din zona financiară, care pentru unii e o unealtă indispensabilă.

Participanții au remarcat că, din nefericire, în România, circuitul prescripție – cumpărare nu este digitalizat, ceea ce a condus la concluzia că ”este ușor unde este ordine, nu poți genera date sau predicții din haos, deși poți încerca”.

Aparatele medicale ar trebui să aibă toate un comunicator către cloud, deja există unele dispozitive, potrivit participanților. Datele sunt încriptate, potrivit unui altgoritm, în cloud, ceea ce face sigur procesul de transfer.

Cum pot fi generate tendințele din anumite segmente, de unde pot fi luate datele potrivite, au fost alte teme abordate, în cadrul dezbaterii. Prima întrebare este, potrivit specialiștilor Tecknoworks, la ce problemă de business trebuie găsită o soluție.

Dezbaterile profesionale pe teme de transformare digitală au ca scop crearea unei comunități în care participă persoane care doresc să fie la curent cu modul în care tehnologia impactează o organizație din domeniul farma. Conceptul de eveniment permite interactiunea directă a participantilor si le dă posibilitatea de a discuta despre solutiile si tehnologiile prezentate.