Simpozionul Internațional GeoPreVi 2018: 29 – 30 octombrie, București

În perioada 29 – 30 octombrie 2018 Bucureștiul va găzdui și în acest an cel mai important eveniment al comunității geodezilor din România – Simpozionul Internațional GeoPreVi 2018. Simpozionul internațional GeoPreVi,  cel mai important eveniment al comunității geodezilor din România, abordează anul acesta o temă actuală de interes național, cât și internațional – “Geodesy for Smart Cities” – “Geodezia pentru Orașe Inteligente”.

GeoPreVi este  un eveniment științific internațional al  Facultății de Geodezie din Universitatea Tehnică de Construcții București, fiind organizat în acest an în  colaborare cu 3 Comisii ale Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) – Comisia 5 (Positioning and Measurement), Comisia 6 (Engineering Surveys) și Comisia 10 (Construction Economics and Management). De asemenea, ca și în anii trecuți, Uniunea Geodezilor din România, Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie, Cartografie și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară sunt alături de UTCB în organizarea simpozionului.

Referindu-se la GeoPreVi 2018, Gheorghe Badea, decanul Facultății de Geodezie din cadrul UTCB, a menționat faptul că ”evenimentul din acest an de concentrează pe promovarea de idei, concepte și experiențe științifice novatoare, cu scopul de a încuraja schimbările atât de necesare și în țara noastra. Această edițite este organizată în Anul Centenar al Marii Uniri și în același timp în bicentenarul școlii de ingineri hotarnici din București, înființată de Gheorghe Lazăr în 1818. Tema simpozionului are în vedere utilizarea tehnologiilor novatoare de achiziție a datelor spațiale (GNSS, scanere laser, LiDAR, UAV, senzori), aplicarea de metode noi de prelucrare și analiză a datelor geospațiale (GIS, BIM), monitorizarea 3D a construcțiilor și terenurilor și analiza statistică a deformațiilor, masurători în domeniul construcțiilor și industriilor și reprezentarea și modelarea digitală a teritoriului. Domeniul inginerie geodezică reprezintă un suport fundamental pentru luarea deciziilor de dezvoltare a țării, pe baza nor date reale, complete și sigure privind baza cartografică pe care se proiectează lucrările de infrasctructură, investițiile în construcții, lucrările de utilitate publică, locuințe, etc. România are nevoie de dezvoltarea unei infrastructuri naționale de informații spațiale pusă în slujba autorităților și cetățenilor.”

Cornel Păunescu, președintele Uniunii Geodezilor din România, a precizat ”Simpozionul GeoPreVi a devenit începând de anul trecut un eveniment cu o componentă internațională foarte importantă și aceasta dă un plus de valoare manifestării ştiințifice. De fiecare dată au fost prezentate lucrări care constituie un real interes pentru specialiștii din domeniu. De asemenea, sunt organizate mese rotunde pe diverse teme, toate importante și la zi, cu tehnologia nouă. În acest an ne bucurăm de prezența unor personalități din domeniul geodeziei, care au acceptat să fie prezenți și să se alăture efortului nostru de a fi informați cu cele mai noi apariții în domeniu. Uniunea Geodezilor din România este coorganizator al evenimentului și invită specialiștii din domeniu să participe, indiferent dacă sunt sau nu membri ai asociației noastre profesionale. Este un moment deosebit pentru noi de a ne prezenta lucrările, tehnologia utilizată și de a ne compara cu practica din alte țări. Putem afla modul de abordare al problemelor în Europa, modul în care noi am abordat. Ne putem compara nivelul la care se lucrează în acest moment. Specialiștii noștri folosesc cu succes metodele noi și avem ce prezenta, comparativ cu colegii din alte țări. În cadrul simpozionului este organizată o expoziție de aparatură și a firmelor care lucrează în domeniu. În acest mod, putem să apreciem abordarea pe care noi ca țară o avem în domeniul geodeziei. Vă așteptăm cu drag la eveniment.”

La GeoPreVi 2018 sunt așteptate personalități marcante ale comunității profesionale a geodezilor, printre care: Chryssy Potsiou – Președintele FIG și Rudolf Steiger – viitor Președinte FIG începând cu anul 2019, președinții Comisiilor FIG 5, 8 și 10 – Volker Schwieger (Universitatea din Stuttgart), Kwame Tenadu  (Ghana Institution of Surveyors) See Lian Ong (Malaezia), Christian Clemen (Universitatea din Dresda), Maria João Oliveira de Barros Henriques (Portugalia), Hans-Berndt Neuner (Universitatea Tehnică din Viena), Andreas Eichhorn (Universitatea Tehnică Darmstadt), Daniel Roman (SUA), Johan Neuner – Președintele Senatului Universității Tehnice de Construcții București, Radu Codruț Ștefănescu – Președintele director general al ANCPI, Valeriu Manolache – Președintele Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie, Cartografie, alături de invitați importanți din cadrul MDRAPFE, primăria Capitalei și alte instituții.

Programul evenimentului cât și alte detalii referitoare la acest simpozion, se regăsesc la adresa web www.geoprevi.xyz