România, pe locul 23 în clasamentul european al eco-inovării

România ocupă locul 23 din 28 în clasamentul european al eco-inovării pentru anul 2017, conform unui infografic prezentat de Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România, în cadrul “Monitorului Social”.

“Privind în detaliu situaţia, se poate observa că România are o poziţie fruntaşă în Europa ceea ce priveşte realizarea de profituri din activităţi ecologice, însă în ceea ce priveşte toate celelalte domenii măsurate de indicele eco-inovării se află în partea a doua a clasamentului european. Aspectele extrem de îngrijorătoare sunt următoarele: România se află pe penultimul loc în ceea ce priveşte numărul cercetătorilor în ecologie; România este pe penultimul loc atunci când este măsurată eficienţa utilizării materialelor primare în industrie; România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul firmelor care au demarat programe de eficientizare a consumului de resurse, numărul acestora fiind zero”, se arată într-un comunicat transmis de fundaţie.

Totodată, în ce priveşte eco-inovarea (capacitatea societăţii româneşti de a utiliza în mod eficient resursele naturale şi de a da atenţie ecologiei), România ocupă o situaţie mai proastă decât în anii precedenţi (locul 22 în 2016; locul 19 în 2015; locul 20 în 2014).

Potrivit infograficului, în clasamentul eco-inovării locurile fruntaşe sunt ocupate de Suedia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Danemarca. Pe ultimele locuri, după România, se află: Ungaria, Estonia, Polonia, Cipru şi Bulgaria.

În indicele eco-inovare, UE cuprinde 18 indicatori (grupaţi în cinci domenii) care măsoară: gradul în care statul şi mediul privat acordă importanţă ecologiei, efectele măsurabile ale activităţilor economice de natură ecologică precum şi eficienţa utilizării resurselor naturale de către întreaga economie.

Din infografic mai reiese că în domeniul eco-inovării România se află pe locul cinci la nivel european în ce priveşte efectele economice, pe locul 18 în ce priveşte investiţiile, pe locul 22 din punct de vedere al efectelor asupra mediului, pe locul 23 din punct de vedere al patentelor şi al articolelor ştiinţifice în mass media şi pe locul 24 din punct de vedere al apetitului pentru inovare în mediul privat.

Sursa datelor folosite în infografic sunt statistici Eurostat. AGERPRES