Nijhuis Industries a inaugurat staţia de epurare a Azomureş, construită după o tehnologie nouă în lume

azomuresStaţia de epurare a apelor reziduale a SC Azomureş SA Târgu Mureş a fost inaugurată pe 20 septembrie, în urma unei investiţii în valoare de peste 10 milioane de euro a Nijhuis Water Technology, parte a grupului olandez Nijhuis Industries, în cadrul căreia a implementat o tehnologie nouă la nivel mondial.

Noutatea acestei tehnologii constă în sinergia dintre reziduurile mai multor tipuri de industrii şi comunitatea locală, realizată în cadrul unei colaborări cu operatorul regional AQUASERV, care exploatează staţia de epurare a municipiului Târgu Mureş, iar în perspectivă cu o fabrică de bere din zonă.

Directorul executiv al grupului olandez Nijhuis Industries, Menno Holterman, a arătat că investiţia de la Azomureş este una dintre cele mai importante realizată de compania sa în lume, că a beneficiat de o tehnologie adaptată în funcţie de provenienţa apelor uzate şi implementează soluţii specifice, astfel încât să se încadreze în cerinţele legislaţiei de mediu.

Holterman a subliniat că soluţiile implementate la staţia de epurare a Azomureş – pe lângă eficienţa energetică şi importanţa lor pentru protecţia mediului – nu sunt valabile doar pentru 3-4 ani, ci pentru cel puţin 25 de ani. Astfel, pentru investiţia de la Azomureş compania olandeză a gândit o serie de soluţii high-tech prin care totul este automatizat şi monitorizat şi că acest proiect arată că “România poate fi gata pentru viitor”.

El a precizat că Nijhuis Water Technology are o tradiţie de peste 110 ani, este un jucător global, are 240 de angajaţi, operează în 120 ţări din lume şi a derulat peste 2.400 de proiecte în întreaga lume.

Managerul proiectului, Rick Knoops, a arătat la rândul său că staţia de tratare a apelor reziduale de la Azomureş este extrem de modernă, că beneficiază de foarte multe echipamente pentru monitorizarea datelor şi că investiţia a fost o provocare chiar şi pentru Nijhuis Water Technology, deoarece a trebuit să o realizeze într-un interval scurt de timp, iar rezultatul să corespundă cerinţelor legislaţiei de mediu.

Acesta a spus că proiectul a început în luna martie 2015, iar în urmă cu şase luni a fost dat deja în funcţiune, având testele de performanţă efectuate.

Directorul general al SC Azomureş SA, Mihai Aniţei, a declarat că staţia de tratare a apelor uzate este proiectată să proceseze 939 mc/h de ape industriale, este compusă dintr-o staţie de pompare, două bazine de tratare biologică, două decantoare, un laborator, un tablou de comandă şi multe altele şi că de aceasta pot beneficia şi alte industrii, întrucât “este o investiţie mai mare decât aveam noi nevoie”.

El a spus că staţia funcţionează efectiv de 6 luni, că şi-a dovedit eficienţa şi că apa tratată de la Azomureş, care a ajunge în râul Mureş după epurare, “este mai bună calitativ decât apa care intră în Azomureş din râul Mureş”.

Directorul tehnic al Azomureş, Aurel Botezan, a precizat că proiectul este unul de referinţă pentru România, asigură prin tehnologia aplicată biodegradabilitatea melaminei, iar prin amestecul de reziduuri biologice, cum sunt apele municipale, cu cele chimice ale Azomureş se formează o simbioză perfectă. Apele industriale de la Azomureş sunt bogate în ioni de amoniu, iar apele comunităţii sunt bogate în carbon, care constituie hrana pentru bacteriile ce ajută la depoluarea apei industriale, iar prin acest amestec se reduce foarte mult necesarul de chimicale.

Staţia de tratare a apelor uzate face parte din planul general de investiţii derulat de Azomureş în perioada 2012-2015, în valoare de peste 230 milioane de euro. AGERPRES