Mastercard și phyre lansează un nou portofel digital pe piața din România

Mastercard și fintech-ul phyre au anunțat lansarea portofelului digital phyre pe piața din România, aplicația de mobil, certificată de Mastercard și susținută de Paynetics, instituție de e-money licențiată, care le permite utilizatorilor să-și înroleze în aplicație orice card care permite plăți, indiferent de emitent, și să obțină un card digital Mastercard, care poate fi tokenizat pe baza tehnologiei inteligente de plată Mastercard Digital Enablement Service.

Utilizatorii phyre pot achita la orice terminal POS din lume care suportă tehnologia contactless sau online, pot efectua transferuri de bani între prieteni, instant și fără comision, sau își pot înregistra toate cardurile de fidelitate pe care le dețin și le pot utiliza direct prin intermediul smartphone-ului. În plus, consumatorii își pot urmări cheltuielile, pot căuta oferte personalizate de la comercianții lor preferați și își pot utiliza voucherele și cupoanele atunci când fac cumpărături.

Totodată, lansarea phyre în România aduce încă o noutate: o colaborare cu Altex, care de peste 25 de ani este liderul pieței românești de electronice și electrocasnice.

Important de reținut este că ambele versiuni ale aplicației, atât cea pentru iOS, cât și cea pentru Android, includ același set de caracteristici, însă, până la momentul apariției Apple Pay pe piața românească, plățile NFC pe POS nu vor fi posibile din cauza limitărilor impuse de Apple. Între timp, utilizatorii phyre care dețin un mobil dotat cu sistem iOS au opțiunea de a comanda un card fizic Mastercard pentru a putea plăti la orice POS sau pentru a retrage numerar de la orice ATM din lume. Cardul va putea fi controlat de pe smartphone, utilizatori primind alerte gratuite pentru fiecare plată efectuată și urmărind toate tranzacțiile din aplicație.

De asemenea, toți utilizatorii phyre au opțiunea de a comanda, în mod gratuit, un card virtual Mastercard pentru plăți online securizate. Cardul poate fi blocat pe orice perioadă de timp și deblocat atunci când este necesar unei tranzacții online. În primele 12 luni de la activare, phyre nu percepe comisioane de administrare, urmând ca după încheierea unui an de utilizare,  consumatorii să achite lunar o sumă modică de 1 euro.

„Ne bucurăm că, împreună cu phyre, lansăm pe piața din România un produs care îmbină cu succes tehnologia contactless și smartphone-ul, un dispozitiv care înglobează tot mai multe tehnologii pentru a ne face viața mai ușoară. Implementarea unor noi mijloace de plată, așa cum este portofelul digital, este posibilă datorită evoluției fulminante pe piața locală a plății prin intermediul tehnologiei contactless. După mai bine de 10 ani de investiții masive pe care Mastercard le-a făcut în infrastructura de acceptare contactless, plata fără contact a devenit cea mai răspândită formă de tranzacționare electronică pe plan local. O dovadă în acest sens este că, astăzi, 2 din 3 tranzacții realizate prin intermediul cardurilor Mastercard la comercianți sunt contactless”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România.

 

Cum funcționează plățile mobile?

Plățile mobile realizate contactless prin aplicația phyre funcționează datorită tehnologiei inteligente de plată Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES utilizează „tokenizarea” ca standard al industriei și permite plăți electronice, care pot fi realizate prin intermediul telefoanelor mobile și prin intermediul altor dispozitive de comerț pentru plățile de zi cu zi.

MDES se asigură că numărul cardului, format din 16 cifre, nu este utilizat și nu este înregistrat pe dispozitivul portabil. În schimb, un număr alternativ, numit „token”, este alocat fiecărui dispozitiv nou, astfel încât să permită tranzacții.

Cardul tokenizat alocat unui smartphone echipat cu tehnologia Near Field Communication (NFC) îi permite telefonului mobil să comunice cu orice POS contactless din întreaga lume. Tot ce trebuie să facă un utilizator ca să poată plăti este să apropie dispozitivul mobil de terminalul POS, așa cum face și în cazul cardului contactless. Totodată, clienții pot aduna puncte de fidelitate dacă magazinul le oferă o schemă de recompense.

Portofelul digital phyre le permite utilizatorilor să nu mai poarte cu ei, în format fizic, cardurile de fidelitate sau pe cele bancare și să-și acceseze istoricul tranzacțiilor într-un mod simplu, astfel încât, dacă au nevoie, să știe de unde și când au cumpărat ceva.