“Factfulness – Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi”, de Anna Rosling Rönnlund, Hans Rosling, Ola Rosling

Când ni se adresează întrebări simple despre tendințele globale – ce procent din populația lumii trăiește în sărăcie sau de ce crește populația globală ori cum se face că procentul de fete care își finalizează studiile este mai mare decât cel al băieților? – răspundem greșit sistematic. Atât de greșit că până și un cimpanzeu care alege răspunsurile la întâmplare le nimerește mai bine decât unii profesori, jurnaliști, bancheri și laureați ai Premiului Nobel.

În Factfulness, Hans Rosling, fenomen internațional TED și specialist în domeniul sănătăţii globale – împreună cu doi dintre vechii săi colaboratori, Anna și Ola –, oferă o explicație nouă și radicală a motivelor pentru care se întâmplă acest lucru. Cei trei autori prezintă zece instincte care ne distorsionează modul de a privi lucrurile – de la tendința de a împărți lumea în două tabere (de obicei noi și ei) până la felul în care percepem informațiile oferite de media (dominat de teamă) și la modul în care ne raportăm la progres (credem că majoritatea lucrurilor merg din rău în mai rău). Problema noastră este că nu știm ceea ce știm și că inclusiv presupunerile pe care le facem sunt determinate de biasuri inconștiente și predictibile.

Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorări reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare. Captivantă și revelatoare, plină de anecdote și de povești emoționante, Factfulness este o carte esențială de care ai mare nevoie, pentru că îți va schimba modul în care vezi lumea și pentru că te va ajuta să reacționezi la crizele și oportunitățile care vor apărea în viitor.

HANS ROSLING a fost medic, specialist în domeniul sănătăţii globale și un celebru formator public. A fost consilier al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF și cofondator al Médecins Sans Frontières din Suedia și al Fundației Gapminder. Discursurile sale TED au fost urmărite de peste 35 de milioane de ori și a fost inclus de Time pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. Hans Rosling și-a dedicat ultimii ani scrierii acestei cărți.
A încetat din viață în 2017.

OLA ROSLING și ANNA ROSLING RÖNNLUND, fiul și nora lui Hans Rosling, sunt cofondatorii Fundației Gapminder. Ola a fost directorul acestei instituții din 2005 până în 2007 și din 2010 până în prezent. După ce Google a achiziționat Trendalyzer – o metodă de creare a diagramelor cu bule animate inventată și proiectată de Anna și Ola –, acesta din urmă a devenit directorul departamentului de informații publice de la Google și Anna, designerul user-experience (UX) al acestei companii. Cei doi au primit premii internaționale pentru munca lor.

Puteți comanda volumul “Factfulness – Zece motive pentru care interpretăm greșit lumea și de ce lucrurile stau mai bine decât crezi”, de Anna Rosling Rönnlund, Hans Rosling, Ola Rosling aici