Conform studiului “Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România”, deficitul total de forță de muncă în România este estimat la circa 300.000 de persoane pentru acest an, cu perspectivă să crească la 549.000 de persoane în 2023.

Studiul comandat de Confederația Patronală Concordia și realizat de KPMG în colaborare cu Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române indică faptul că în 5 ani economia va avea nevoie de peste jumătate de milion de persoane în plus pe piața forței de muncă, care nu pot fi acoperite din resursele de muncă interne dacă nu se iau măsuri.

Din estimările organizațiilor patronale din turism, în acest domeniu există un deficit de circa 100.000 de oameni. ”În condițiile în care numărul total de posturi în acest sector este de aproximativ de 500.000, noi estimăm că 10% dintre ele sunt neocupate, deci vorbim de 50.000 de angajați de care este nevoie astăzi. Pe lângă această lipsă imediată, trebuie să mai luăm în calcul necesarul de personal pentru proiectele care vor fi finalizate în perioada următoare, și aici vorbim de aproximativ 25 de hoteluri aflate în dezvoltare, de zeci de restaurante care ar urma să se deschidă, și de sezonierii de care este nevoie pe litoral. Însumând toate aceste cifre, estimările ajung la aproximativ 100.000 de oameni lipsă”, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, membră a Confederației Patronale Concordia.

Deficitul cel mai mare se înregistrează pe litoral, unde în cele trei luni de sezon este nevoie de mii de angajați, dar și în zonele mai dezvoltate ale țării, unde, datorită nivelului mai scăzut al salariilor din turism, oamenii se orientează către alte domenii de activitate. ”Inclusiv Bucureștiul, Clujul, orașele mari din zonele dezvoltate se confruntă cu un deficit accentuat. Însă cel mai mare deficit este în zonele cu stațiuni balneare sau de agrement și pe litoral pentru că aici nu există bază de selecție”, a mai declarat Călin Ile.

Studiul “Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România” arată că principalele cauze care au condus la adâncirea deficitului forței de muncă sunt declinul demografic și migrația. Pentru întreaga perioadă 1990-2018, în România, declinul demografic natural a depășit 1.000.000 de locuitori. În condițiile menținerii impactului semnificativ al migrației nete (oficiale), populația totală a țării noastre va scădea de la 19,6 milioane de persoane în anul 2016, la 19,2 milioane în anul 2020 și la 18 milioane de persoane în anul 2030.

Dacă actualele tendințe se vor menține, populația ocupată va scădea de la 8,4 milioane de persoane în anul 2016, la 8,2 milioane de persoane în anul 2020, și la 7,3 milioane de persoane în anul 2030.

Din perspectiva cererii, studiul arată că numărul de locuri de muncă vacante s-a dublat în perioada 2013-2018, rata șomajului ajungând la un minim istoric – 4.2% (mai 2018), chiar 3,3% decembrie 2018. Începând cu anul 2012, ca tendință generală, în România, numărul de locuri de muncă create depășește numărul locurilor de muncă desființate. Rata șomajului din România este mult inferioară celei din alte state membre UE, însă, în cazul tinerilor sub 25 ani, rata șomajului din România (18,3%) este mult superioară mediei UE.