Compania Antibiotice va dezvolta proiecte în Slovenia, Croaţia şi Muntenegru

Antibiotice Iaşi (ATB), unul dintre cei mai importanţi producători români din industria farmaceutică de medicamente generice, anunţă că a găsit oportunităţi de business pe pieţe noi precum Arabia Saudită, Hong Kong, Cambodgia şi Macao şi va dezvolta proiecte în Slovenia, Croaţia şi Muntenegru, potrivit raportului semestrial publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

“Strategia de dezvoltare pe piaţa Europei vizează şi ţările din Europa Centrală şi de Est, unde, pornind de la centrul de coordonare din Serbia, să dezvoltăm proiecte în ţări precum Slovenia, Croaţia, Muntenegru. Exporturile din zona Rusia & C.S.I. se vor concentra în perspectivă în jurul reprezentanţei din Ucraina, de unde vom coordona proiectele pe care le avem în această zonă”, arată raportul.

În prezent, circa 29% din producţia companiei merge la export. “Chiar dacă în ultimii ani, în zona Orientului Mijlociu, a Asiei de Sud-Est se face simţită o puternică presiune asupra preţurilor, Antibiotice a reuşit să-şi păstreze principalii clienţi tradiţionali şi să identifice oportunităţi de business pe pieţe noi precum Arabia Saudită, Hong Kong, Cambodgia, Macao. În România, compania înregistrează în primele şase luni ale anului o creştere a veniturilor din vânzări brute de 11,5% de la 136,8 milioane lei la 152,5 milioane lei”, arată raportul companiei.

Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj şi cea mai puternică afacere antreprenorială din România, a intrat în acţionariatul Antibiotice Iaşi, cu o participaţie de 0,333%, potrivit raportului semestrial al ATB.

Antibiotice Iași (ATB) a realizat în prima jumătate a acestui an venituri din vânzări de 172,4 milioane lei, în creștere cu 9,3% comparativ cu 157,7 milioane lei la S1 2018. Compania menționează desfaceri sporite pe piața internă, livrările urcând cu 11,5%, la 152,5 miliane lei, de la 136,8 milioane lei. Prezența este relevantă și pe piețele externe, unde are reprezentanțe deschise în Vietnam, Ucraina, republica Moldova și Serbia. Expoturile au crescut 7% în Asia de Sud-Est, iar pe piața din SUA vânzările de produse finite injectabile s-au majorat cu 44%. De asemenea, societatea raportează venituri în creștere pe aproape toate clasele teraputice principale, așa cum se vede din tabelul de mai jos.

Antibiotice Iași este o companie deținută în proporție de 53,02% de Ministerul Sănătății.