“Celelalte minți – Caracatița și evoluția vieții inteligente”, de Peter Godfrey-Smith

Peter Godfrey-Smith, profesor de Istorie și Filosofia Științei și pasionat de scufundări, ne poartă într-o captivantă călătorie în timp și într-un alt mediu de viață – oceanul – pentru a ne arăta originile conștiinței.

Cefalopodele precum caracatițele, sepiile și calamarii au cele mai complexe sisteme nervoase din lumea nevertebratelor. Și au ajuns la acest lucru urmând o cale evolutivă complet diferită de a noastră. Dacă putem să stabilim un contact cu cefalopodele nu e din cauză că am avea trecut comun, nici datorită asemănărilor dintre noi, ci din cauză că evoluţia a înzestrat cu minţi ambele specii. Probabil că această situaţie se apropie cel mai mult de ceea ce ar însemna o întâlnire cu o formă de viaţă extraterestră inteligentă.

Celelalte minți este un amestec de istorie naturală şi mirare filosofică despre natura vieţii, cursul evoluţiei şi dezvoltarea minţii – a noastră şi a altor specii. De citit de oricine dorește să dobândească o atitudine mai complexă şi mai plină de înţelegere faţă de celelalte animale cu care împărţim pământul şi marea.

Urmărind evoluţia imprevizibilă a minţii, Godfrey-Smith arată cum din nişte pâlcuri rebele de celule născute în mare au apărut primele organisme capabile să simtă, să acţioneze şi să comunice prin semnale. Pe măsură ce aceste organisme primitive au interacţionat tot mai mult unele cu altele, complexitatea lor a crescut. Probabil că primele sisteme nervoase au apărut întâia oară la strămoşii meduzelor; mai târziu, cefalopodele – care se trag din nişte moluşte cât se poate de banale – şi-au abandonat cochiliile şi s-au desprins de fundul oceanelor în căutarea prăzii, dobândind inteligenţa superioară de care aveau nevoie în acest scop. Apucând-o pe o cale diferită, mamiferele şi păsările şi-au început călătoria evolutivă mai târziu.

Dar ce fel de inteligenţă posedă cefalopodele? Folosindu-se de rezultatele ultimelor cercetări, dar şi de propriile experienţe ca scufundător, Godfrey-Smith încearcă să elucideze o parte din misterul care înconjoară aceste vieţuitoare. Mergând pe urmele experienţei subiective până la începuturile ei şi comparând fiinţele umane cu rudele noastre din regnul animal, Godfrey-Smith aruncă o lumină cu totul nouă asupra minţii caracatiţelor – şi, în acelaşi timp, asupra minţii umane.

Peter Godfrey-Smith este profesor de Filosofie la Graduate Center, City University of New York, și profesor de Istorie și Filosofia Științei la University of Sidney. A scris patru cărți, printre care Theory and Reality: An Introduction to the Philosophy of Science și Darwinian Populations and Natural Selection, pentru care a primit Premiul Lakatos pentru merite excepționale în filosofia științei. Este scufundător profesionist, iar filmările cu caracatițe pe care le-a făcut au fost difuzate pe National Geographic, Discovery Channel, New Scientist și The New York Times.

Puteţi comanda volumul “Celelalte minți – Caracatița și evoluția vieții inteligente”, de Peter Godfrey-Smith, la preţul de 45 de lei, aici