autolivAutoliv România, cea mai mare companie din Braşov, construieşte o nouă fabrică la Reşiţa. Clădirea de 7.000 de metri pătraţi este construită de compania ICCO, deţinută de omul de afaceri Călin Costan. De asemenea, aici va fi construit şi un centru de cercetare.

La Reşiţa ar urma să lucreze aproximativ 1.000 de muncitori, care se vor alătura celor aproape 10.000 de români care sunt angajaţi în fabricile Autoliv din Braşov (unde este şi sediul central al companiei), Lugoj, Sfântu Gheorghe şi în cele două centre de inginerie şi dezvoltare din Braşov şi Timişoara.

Compania produce centuri de siguranţă, chingă pentru centurile de siguranţă, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar şi airbaguri şi volane, pentru clienţi precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford sau Daimler.

Autoliv tatonează Reşiţa de mai mulţi ani. În cadrul Diviziei de Textile din Lugoj, înfiinţată în anul 2007, se  produce partea textilă a airbag-ului, proces în care sunt angrenaţi peste 3.000 de angajaţi. Odată cu creşterea volumelor, în 2013 a fost deschis punctul de lucru din Reşiţa, aparţinând Diviziei din Lugoj. Rezultatele obţinute în cei peste trei ani de activitate au făcut ca în prezent numărul angajaţilor de aici să treacă de 800, prin urmare, a apărut şi nevoia unui nou spaţiu de producţie. Hala pentru Autoliv ar urma să fie inaugurată chiar în această toamnă.

“Dacă în anul 2015 am inaugurat o nouă hală de producţie la Lugoj, în 2016 ne-am propus să mutăm activitatea din Reşiţa într-un sediu nou. Clădirea în care funcţionăm în prezent este veche, iar structura ei nu permite o reabilitare corespunzătoare. Mutarea în noul sediu va avea loc în această toamnă, data exactă fiind legată de obţinerea autorizaţiilor necesare pentru desfăşurarea proceselor de producţie”, declară Ionel Fierbinţeanu, Country Manager Autoliv România.

Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată în anul 2007 de o nouă investiţie de 30 mil. euro în a doua unitate, în Lugoj.

Ulterior, suedezii şi-au dezvoltat businessul de pe plan local prin achiziţionarea, în 2012, de la producătorul de pantaloni LRO, controlat de omul de afaceri Keresztes Zoltán, a unui teren de 37.000 mp în Sfântu Gheorghe. Valoarea investiţiei în fabrica de la Sfântu Gheorghe s-a ridicat la 15 milioane de euro, conform unor informaţii anterioare.