APMGR avertizează că taxa clawback creşte, din nou, la un nivel nesustenabil pentru medicamentele generice

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită introducerea “imediată” a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice ca măsură provizorie, până la 1 ianuarie 2019, după ce nivelul taxei clawback pe trimestrul I al anului 2017 a crescut din nou, atingând “un nivel nesustenabil” pentru producătorii de medicamente generice.

Potrivit unui comunicat de presă al APMGR, procentul din calculul taxei clawback a crescut în primul trimestru al acestui an la 19,86%, faţă de doar 15,62% în trimestrul I al anului 2016.

Totodată, APMGR atrage atenţia că nu există nicio altă măsură care să poată fi implementată imediat, fără costuri pentru bugetul de stat, care ar putea stopa dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ redus şi închiderea unor întregi linii de producţie ale fabricilor de medicamente locale.

“Nivelul acestei taxe este nesustenabil pentru medicamentele generice. Cei care vor suferi sunt în special bătrânii şi bolnavii cronici, care nu vor mai găsi multe dintre cele mai răspândite medicamente de pe piaţă sau vor găsi variante mai scumpe, care vor necesita coplată”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv al APMGR.

Potrivit reprezentanţilor APMGR orice întârziere a introducerii calculului diferenţiat al taxei clawback are efecte “ireversibile”. “Discutăm diverse soluţii cu ceilalţi producători, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cu cei ai Ministerului Finanţelor, cu CNAS, dar, până la identificarea unui mecanism ideal, am solicitat introducerea calculului diferenţiat până la 1 ianuarie 2019”, a adăugat Mihai.

În opinia APMGR, introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback nu ar afecta în niciun fel colectarea veniturilor prevăzute la bugetul de stat, însă ar asigura o distribuţie echitabilă a sarcinii fiscale, în acord cu cheltuielile publice decontate pentru fiecare tip de medicamente (generice sau inovative).

“Calculul diferenţiat al taxei clawback va permite menţinerea capacităţilor de producţie actuale şi a celor aproape 8.000 de locuri de muncă (taxe doar pe salarii plătite la bugetul de stat de aproximativ 79,5 mil. euro anual). În plus, această măsură ar opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă, în condiţiile în care peste 2.000 de astfel de medicamente au dispărut de pe piaţă în ultimii ani şi au fost înlocuite cu variante mai scumpe”, susţine asociaţia. AGERPRES