“Cred că ramura farmaceutică pe care am ales-o ca domeniu de profesie este în permanentă schimbare tocmai pentru a ține pasul cu noile descoperiri, astfel încât serviciul pe care îl primește în final pacietul să fie unul de cea mai înaltă calitate. Această necesitate de schimbare permanentă trebuie înțeleasă încă de pe bancile facultății, cu atât mai mult cu cât este necesară familiarizarea studenților cu domeniul farmaceutic extra-universitar”, susţine Andra Ababei, preşedintele Societăţii Studenților Farmaciști Iași.

Prezentă la lansarea Programului Farmacia Viitorului la Iaşi, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Andra Ababei susţine necesitatea studentului farmacist de a cunoaște farmacia dincolo de domeniul universitar. “Cu cât se reușește acest lucru mai precoce, cu atât viitorii farmaciști vor fi mult mai bine pregătiți. Tocmai pentru că nu putem compara farmacia de acum 50 ani cu cea din prezent, și nici farmacia de acum cu cea de peste 40 ani, Farmacia Viitorului denumește general farmacia de actualitate, fie ca viitorul este reprezentat de următoarele 10 luni sau 10 ani. Provocarea de a fi mereu la curent cu actualitățile trezește curiozitatea studenților, motiv pentru care consider ca acest program a deschis deja apetitul pentru cunoastere multor studenți”.

Andra spune că, de la experiența academică intensă, până la clasicele escapade ale tinereții, în timpul petrecut în cadrul facultății toate pot fi bifate şi îmbinate armonios. “Decizia de a alege această facultate mi-a aparținut în totalitate, fiind inspirată de persoanele apropiate mie care au avut contact cu lumea farmaciei. Mi-am dorit să ating latura umană, să ofer din grija şi compasiunea de care sunt capabilă şi să ajut pe cât de mult pot. Poate nu a fost niciodată cea mai ușoară alegere, dar cu siguranță nu am regretat şi nu o voi face”.

Andra Ababei afirmă că cea mai frumoasă experiență avută în cadrul SSFI a fost Congresul Național al Studenților Farmaciști din România, eveniment pe care studenţii ieşeni l-au găzduit în acest an. “Consider că prin acest congres am avut de învățat o multitudine de lucruri pe care nu aş fi avut ocazia să mi le însușesc în alt context. Atât dificultățile întâmpinate cât şi reușitele de pe parcursul organizării au închegat o echipă frumoasă de oameni dornici de noi experiențe si plini de energie. Toate emoțiile adunate au fost constructive, iar ceea ce a rezultat din munca noastră a fost cea mai frumoasă răsplată. Dar un singur eveniment nu poate egala frumoasa experiență pe care am avut-o de-a lungul timpului împreună cu echipa mea şi voluntarii asociației. Mă simt recunoscătoare pentru faptul că SSF mi-a oferit ocazia de a lucra cu oameni alături de care m-am putut dezvolta şi pe care mi i-am putut face prieteni”.

SSFI încearcă, pe cât posibil, să aducă îmbunătățiri atât în activitatea academică a studenţilor, dar şi să ofere posibilități variate în ceea ce privește activitățile extracuriculare. “Încercăm să ne facem treaba cât mai bine pe partea de reprezentativitate şi să aducem schimbări în bine pentru toți studenții facultății. Motto-ul nostru care ne ghidează este “Din dragoste pentru studenții farmaciști”, motiv pentru care ceea ce reușim noi să realizăm atât prin campaniile de impact cât și prin acțiunile în sfera academică urmărește modelarea tinerilor studenți spre a deveni farmaciști responsabili și profesioniști. Voluntariatul este o poveste, o poveste pe care fiecare student o scrie în stilul propriu, autodepășindu-se pe sine mereu!”

Sugestia Andrei Ababei pentru studenții farmacişti: să fie răbdători, pentru că nu mereu lucrurile se întâmplă în felul în care noi ni le dorim. “Dorința de a învața şi performanțele academice se pot împleti cu hobby-urile şi pasiunile fiecaruia. Cu toate că despre această facultate se crede că nu lasă prea mult timp liber, consider că activitățile de voluntariat îsi pot face loc. Un program încărcat ajută la o mai bună organizare a timpului şi responsabilizează orice persoană. Studenții ar trebui sa nu uite niciodată de lucrurile mici pe care le iubesc, să dea tot ce e mai bun pentru a-şi păstra vie personalitatea. De asemenea, ar fi frumos să ne amintim în permanență motivul pentru care am ales această profesie, modul în care ne-am simțit în primele zile de studenție şi mândria de a fi boboc. Echilibrul este mereu soluția, iar cel mai bine o vor şti cei implicați, cei informați şi care se află într-o permanentă căutare a celei mai bune variante a lor”, conchide Andra.

 

Programul ”Farmacia Viitorului”

Creșterea gradului de informare, activare și implicare al studenților farmaciști este scopul Programului ”Farmacia Viitorului”, prezentat pe 20 aprilie în fața studenților Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. A fost cea de-a patra prezentare oficială a programului, după cele organizate la București, Târgu Mureș și Timișoara. Studenții ieșeni și-au arătat interesul față de activitățile programului, care includ o platformă electronică dedicată și concursul național ”Farmacia Viitorului”.

Inițiativa Farmexpert și a Farmaciilor Alphega, pusă în practică cu ajutorul Oameni și Companii, se adresează studenților farmaciști din anii terminali și vrea să răspundă provocărilor meseriei de farmacist, așteptărilor pe care studenții le au înainte de a intra pe piața muncii, evoluției pieței și solicitărilor impuse de noile tehnologii dedicate farmaciștilor. Activitățile din Programul Farmacia Viitorului se desfășoară sub supravegherea unui Board Științific format din reprezentanți ai Facultăților de Farmacie implicate în program și specialiști din Colegiile Farmaciștilor.