70% din valoarea tranzacţiilor cu terenuri efectuate în 2017 revine Capitalei

Valoarea totală a tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptând segmentul industrial) a crescut semnificativ în 2017 faţă de 2016, depăşind pragul de 350 milioane euro la nivel naţional, aproximativ 70% din această valoare revenind Capitalei, unde tranzacţiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investiţional, conform unui studiu de specialitate, remis de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

Dinamismul sectorului rezidenţial în ceea ce priveşte achiziţia de terenuri a venit ca urmare a capacităţii pieţei de a absorbi, atât proiecte mici, cât şi proiecte de peste 1.000 de apartamente, în condiţiile în care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeană, dorinţa de a cumpăra o locuinţă a fost la cel mai crescut nivel post-criză. Conform studiului, cele mai active zone au fost în centrul şi nordul Capitalei – Bulevardul Expoziţiei, Bucureştii Noi şi zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei, datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziţiei, dar şi zonele Floreasca – Barbu Văcărescu, Aviaţiei şi Pipera.

“Piaţa de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes şi al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafeţe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi şi-au făcut intrarea pe această piaţă, atraşi de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piaţa locală comparativ cu alte pieţe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidenţial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacţiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail şi birouri”, a precizat Sînziana Oprea, director la Colliers International Romania.

În ceea ce priveşte interesul acordat achiziţiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de ţară decât în Bucureşti. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor şi a retailerilor şi a vizat toate oraşele cu deficit de spaţii moderne de retail, inclusiv cele cu o populaţie sub 100.000 de locuitori.

În Bucureşti, cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea platformei Policolor – 14 ha – cu aproximativ 22 de milioane de euro, în scopul dezvoltării unui proiect mixt (retail şi rezidenţial). Alte tranzacţii notabile au fost achiziţiile făcute de GTC, Impact Developer&Contractor şi Atenor Group în zona Bulevardul Expoziţiei, în jurul valorii de 10 milioane euro fiecare, vânzarea terenului Fabricii Industria Iutei şi a clădirilor aferente – 2,7 ha – către Dedeman (aproximativ 6,7 milioane euro), şi achiziţia terenului Coca Cola, cu suprafaţa de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei, pentru viitorul sediu Renault.

Zona Expoziţiei s-a remarcat drept cea mai tranzacţionată din Bucureşti, înregistrând şase tranzacţii pentru dezvoltări de proiecte de birouri, rezidenţiale sau mixte, tranzacţii în care au fost implicaţi jucători mari. Aproximativ opt hectare de teren au fost securizate de aceştia în zonă (la care se adaugă suprafaţa de teren cu pavilioanele expoziţionale Romexpo, care au făcut obiectul asocierii dintre CCIR şi Iulius Mall), majoritatea cu planuri urbanistice valabile care le permit investitorilor demararea rapidă a proiectelor.

La nivel naţional, evoluţia preţurilor a fost similară cu cea din 2016, acestea crescând, în medie, cu 10-15% faţă de 2016. Dinamica lor a variat, însă, în funcţie de regiune, astfel că anumite oraşe sau zone din Bucureşti şi-au păstrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul şi nordul Capitalei şi pentru oraşele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieţei de birouri (Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov) a determinat o tendinţă ascendentă a preţului. AGERPRES